Ingezonden persbericht


De ,,Grootmeester van de ,,Gute Laune" gaat weer op tournee

,,Er zijn er enkele die het een beetje verkeerd begrepen hebben", zegt James ,,Hansi" Last glimlachend. Tijdens de enorm succesvolle tournee ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag geloofden velen, dat dit de laatste van de meest succesvolle duitse orkestleider zou zijn. Maar een zo agile als ook gepassioneerde artiest als James Last denkt helemaal niet in termen als ,,afscheid" of ,,te oud". ,,Pas als het deksel dichtgaat, is het voorbij", zegt de 81-jarige droog. En zo gaat James Last van maart tot en met april 2011 zoals al eerder weer niet op kuur, maar op tour, zoals hij dat zelf graag opmerkt.

Misschien is het inderdaad zo, dat muziek jong houdt. En wanneer er daarvoor een bewijs nodig is, dan wordt dat geleverd door deze in Bremen geboren man. ,,Ik weet niet, de hoeveelste tour het is, maar één ding weet ik zeker, het wordt weer spannend", zegt de 81-jarige. Of hij aan nieuwe arrangementen werkt, of nadenkt over het podium of de lichtshow, of dat hij erover nadenkt, met welke verrassing de nieuwe show gaat beginnen, James Last straalt altijd een onbedwingbare passie en enthousiasme uit, die aanstekelijk werkt.

Geen man van veel woorden

James ,,Hansi" Last is niets in de schoot geworpen. Mouwen oprollen en hard werken waren de voorwaarden, die zijn lange loopbaan eerst mogelijk gemaakt hebben en die beslist ook door enkele nekslagen werd gekenmerkt. Zijn eerste pianolerares zei eens: ,,Hans, het wordt niets met jou!" De man uit Bremen had snel het tegendeel bewezen ­ eerst als bassist, van 1950 tot 1952 werd hij drie maal achter elkaar door de duitse Jazzpoll tot beste jazzbassist van het jaar gekozen. Later als arrangeur, komponist en uiteindelijk als orkestleider. ,,U moet begrijpen, dat ik altijd muziek heb willen maken. Daar heb ik me nooit vanaf laten brengen."

De jaren 60 en 70 waren een tijd van opzienbarende successen zoals de legendaire LP`s ,,Nonstop Dancing", ,,Hammond à gogo", ,,Beachparty" en ,,Biscaya". Met zijn happy sound vertoverde James Last miljoenen mensen op de hele wereld. Er waren en zijn ontelbare pogingen om de bijzonderheden van deze happy sound te kenschetsen. Maar tenslotte bleef het bij een poging. Zelfs James Last moet passen: ,,Ik kann het niet uitleggen. Ik schrijf de arrangementen en dan klinkt het gewoon zo", zegt hij nuchter.

James Last, de ,,Karajan van het volk", zoals Ex-WDR-Intendant Friedrich Nowottny hem eens noemde, is een uiterst veelzijdige musicus, die zich qua stijl niet vast laat leggen en altijd met zijn tijd mee gaat. Of pop of polka, rock'n'roll of wals, jazz of klassiek ­ James Last beheerst iedere muzikale stijl. Het is ook om die reden, dat zijn collega`s hem zo waarderen. Naar aanleiding van zijn 75e verjaardag namen artiesten als Tom Jones, Herbert Grönemeyer, Jan Delay, RZA, Nina Hagen en Xavier Naidoo de CD ,,They call me Hansi" op, om samen met de jubilaris te musiceren.

Tijdloze Shows

Anno 2011 gaat James Last met zijn orkest opnieuw op tournee. ,,Het is een grote vreugde". Als je na de lange voorbereiding eindelijk op het podium staat en van het enthousiasme van de mensen kan genieten, dan is dat geweldig. Bovendien heeft bij ons iedere muzikant er plezier in. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur".

Tijdens de aankomende tournee zal Last naast classics uit vijf decennia ook weer topactuele hits in het programma presenteren. ,,Niet alleen maar muziek, maar het beste entertainment, dat inspireert me. Ik kies alleen songs uit, waar ik zelf plezier aan beleef, anders zou het op het podium niet werken. Maar je moet ook met de tijd meegaan en dat betekent, dat je iets oudere songs in een nieuw jasje moet steken. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de technische show op het podium. Als je wakker blijft, heb je natuurlijk ook altijd weer nieuwe ideëen".

In zijn multicultureel bezet orkest bevinden zich musikanten uit alle delen van de wereld. De orkestleider verlangt naast de noodzakelijke technische kwaliteiten slechts twee dingen: ,,Het moeten gewone mensen zijn en plezier aan de muziek meebrengen" ­ zo simpel is dat voor James Last. Hij is geen man van veel woorden. Hij schreef geen muziek om ermee in het middelpunt te staan, hij wilde en wil enkel en alleen vreugde verspreiden. Dat is zijn motto.

Na meer dan zes decennia op het podium, na duizenden concerten voor honderdduizenden enthousiastelingen en gelukkige toeschouwers en na de talloze eerbewijzen en prijzen, die hem in zijn lange carriere ten deel vielen, hoeft James Last niets meer bewijzen. En omdat hij het niet moet, geniet de entertainer van de waardering van zijn publiek. Op de vraag welke dromen hij nog heeft, zegt hij: ,,ik heb onlangs twee schilderijen gekregen. En op beide staat: Doorgaan!"

17.03.11 Kiel Sparkassen-Arena-Kiel 18.03.11 Herning / DK Messecenter 19.03.11 Hamburg Color Line Arena 20.03.11 Bremen Bremen Arena 22.03.11 Hannover AWD Hall 23.03.11 Leipzig
Arena
25.03.11 Linz / A TipsArena 26.03.11 Nürnberg Arena Nürnberger Versicherung 27.03.11 Zürich / CH Hallenstadion 29.03.11 Kempten bigBOX 30.03.11 Mannheim SAP Arena 31.03.11 Stuttgart Hanns-Martin-Schleyer-Halle 02.04.11 Köln Lanxess Arena 03.04.11 Antwerpen / B Lotto Arena 04.04.11 Arnhem / NL Rijnhal 06.04.11 Birmingham / GB NIA National Indoor Arena 07.04.11 Glasgow / GB Clyde Auditorium 08.04.11 Manchester / GB M.E.N. Arena 10.04.11 Bournemouth / GB BIC
11.04.11 London / GB Royal Albert Hall 12.04.11 London / GB Royal Albert Hall 14.04.11 Oberhausen König Pilsener Arena 15.04.11 Erfurt Messe 16.04.11 Berlin O2 World

! zonder waarborg ­ Veranderingen voorbehouden!

De voorverkoop voor de concerten is op de verjaardag van James Last ­ zijn 81e ­ op 17 April 2010 van start gegaan:

Toegangsbewijzen zijn verkrijgbaar bij alle bekende voorverkooppunten, of telefonisch bij 0900-10 10 20 20 ( 0,45 per min.), alsmede op het internet via www.eventim.nl,
VVV Ticketpoints, DOK Delft, Haags Uitburo, Amsterdams Uitburo, diverse TotaalGemak / Lekkerland winkels

Verdere informatie en beeldmateriaal is beschikbaar op www.semmel.de alsmede op www.jameslast.com