Openbaar Ministerie

Brit aangeklaagd voor moord uit 1990

27 april 2010 - Arrondissementsparket Rotterdam

De Britse officier van justitie heeft dinsdag aan het begin van de avond de 53-jarige Britse man die maandag werd aangehouden voor de moord op Melissa Halstead en Paula Fields formeel aangeklaagd voor de twee moorden. Melissa Halstead werd in mei 1990 vermoord gevonden en de Rotterdamse Westersingel, Paula Fields in 2001 in een Brits kanaal.

De Amerikaanse Halstead kon in 1990 niet geïdentificeerd worden, onder andere omdat haar hoofd en handen ontbraken. Omdat het Cold Case Team van de politie Rotterdam-Rijnmond de zaak van de ongeïdentificeerde vrouw opnieuw oppakte, lukte dit in 2008 wel. Nader onderzoek leerde dat er mogelijk een verband was met de zaak van de in Engeland vermoorde Paula Fields.

Samen met de Metropolitan Police in Londen werd een zogenoemd Joint Investigation Team (JIT) gestart in 2009. Dat leidde eerder dit jaar onder andere tot aandacht bij het Britse Crimewatch en het Nederlandse Opsporing Verzocht. Opsporing Verzocht besteedt waarschijnlijk volgende week opnieuw aandacht aan de moord op Melissa Halstead.

Rechercheurs van het Rotterdamse Cold Case Team zijn op dit moment nog in Londen. Ze zijn betrokken geweest bij de aanhouding en verhoren van de verdachte.