OVER EN WEER: Henri en Friso ten Holt


BERGEN NH, 20100319 -- De schilders Henri (1884-1968) en zijn zoon Friso ten Holt (1921-1997) staan centraal in de tentoonstelling OVER EN WEER, die van 27 april t/m 31 oktober 2010 op de gehele benedenverdieping van museum Kranenburgh, Bergen NH, te zien zal zijn. Centraal in de expositie staat de invloed die de vader op zijn zoon had, en de zoon op zijn vader. Henri gaf de eerste teken- en schilderlessen aan zijn zoon, die, eenmaal op de kunstacademie, zijn beïnvloeding door het kubisme liet gelden op het werk van zijn vader.

Invloed van het kubisme: Braque en Picasso
Uit het vroegste werk van Henri, vanaf 1909, blijkt duidelijk zijn bewondering voor het werk van Paul Cézanne en Vincent van Gogh. Henri maakte vele portretten van zijn kinderen Gesina, Simeon en Friso. Voor de minutieuze portrettekeningen die Henri van Friso maakte, heeft de zoon jaren moeten poseren. Het werk van Friso ontstond in de jaren vijftig en zestig, landschappen gemaakt in Concarneau, Frankrijk. In de Nieuwe Zaal van het museum is de invloed van de academietijd van Friso op vader Henri waarneembaar. Hier komt in hun beider werk het kubisme van Georges Braque en Pablo Picasso tot uiting. In deze zaal is ook het latere werk van de schilders te zien, waar ieder zijn eigen zoektocht voortzet.

Drieluik
Gelijktijdig met de tentoonstelling in museum Kranenburgh in Bergen, zijn in Alkmaar zowel als Callantsoog kleine nevententoonstellingen te zien van het werk van Henri en Friso ten Holt. In de centrale hal van Schenkeveld Advocaten aan de Paardenmarkt in Alkmaar, toegankelijk voor publiek, hangt het drieluik `De Apocalyps' van Henri ten Holt, dat hij oorspronkelijk vervaardigde voor het Provinciehuis in Zwolle. In het oude kerkje in Callantsoog zijn landschappen te zien van Friso ten Holt, die hij in Callantsoog heeft geschilderd.

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus in de vorm van een zogenoemd `Schrift' - de derde in een serie - getiteld OVER EN WEER, over het werk van Henri en Friso ten Holt, geschreven door drs. Harold D.E. Bos.

museum Kranenburgh

ingezonden persbericht