Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Peters over de Wereldexpo in Shanghai

Kamerbrief inzake Beantwoording vragen van het lid Peters over de Wereldexpo in Shanghai

Kamerbrief | 27 april 2010

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Economische Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Peters over de Wereldexpo in Shanghai. Deze vragen werden ingezonden op 12 maart 2010 met kenmerk 2010Z04549.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Peters (GroenLinks) van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken over de Wereldexpo in Shanghai (ingezonden op 12 maart 2010 met kenmerk 2010Z04549).

Vraag 1

Kunt u aangeven hoe de motie Peters c.s. 1) over een side event met kritische Chinese kunstenaars tijdens de Wereldexpo in Shanghai wordt uitgevoerd door het kabinet?

Vraag 2
Zal er tijdens de side event ook aandacht worden gevraagd voor de onderdrukking van Tibetanen en Oeigoeren?

Antwoord op vragen 1 en 2

De Nederlandse overheid heeft opdracht gegeven aan de Netherlands China Arts Foundation (NCAF), onder leiding van intendant Martijn Sanders, om middels het Dutch Culture Centre in Shanghai een culturele dialoog te bewerkstelligen tussen Nederland en China. Het staat de NCAF daarbij vrij om aan de inhoudelijke programmering invulling te geven. Naar aanleiding van het debat tijdens de begrotingsbehandeling op 18 november 2009 heeft de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap per brief van 18 januari 2010 bij de intendant van het Dutch Culture Centre motie nr. 44 (32123/V) onder de aandacht gebracht met het verzoek te bezien of bij de programmering rekening gehouden kan worden met de wensen van de Tweede Kamer. De NCAF heeft in de programmering ruimte ingeruimd voor kritische Chinese kunstenaars, waaronder bijvoorbeeld het werk van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei bij de openingstentoonstelling. Meer informatie over de programmering wordt aangeboden op de site www.2010dcc.com.

Vraag 3
Kunt u de Kamer informeren over mogelijke mensenrechtenschendingen die plaatsvinden bij de bouw van de Wereldexpo en ingaan op berichten 2) over onteigening van land en huizen en de erbarmelijke arbeidsomstandigheden van bouwvakkers?

Antwoord

De inrichting van het Expoterrein heeft in de beginfase (2005/2006) geleid tot gedwongen verhuizingen van ongeveer 18.000 huishoudens en fabrieken. In het kader van de stedelijke vernieuwing in China komen onteigeningen geregeld voor. De Chinese wetgeving voorziet in een compensatieregeling voor eigenaren, echter niet voor (onder)huurders. Het blijkt dat de compensatie door huiseigenaren niet altijd wordt gedeeld met (onder)huurders. Ook de hoogte van de compensatie leidt geregeld tot onenigheid tussen autoriteiten en huiseigenaren. Sommige huiseigenaren en bewoners die zich onheus bejegend voelen door lokale autoriteiten proberen door middel van het aanbieden van een petitie in Peking hun zaak bij de centrale autoriteiten te bepleiten.

Vraag 4
Kunt u uitsluiten dat deze omstandigheden zich ook voordoen bij de bouw van het Nederlandse paviljoen en het cultuurcentrum?

Antwoord

In het contract met de aannemer van het Nederlandse paviljoen zijn regels opgenomen met betrekking tot arbeidsongeschiktheid, veilige werkomstandigheden, openbare en brandveiligheid, anticorruptie en milieu. Op de naleving hiervan voor het Nederlandse paviljoen wordt door de commissaris-generaal van de Nederlandse deelname aan Expo 2010 toegezien. Het Dutch Culture Centre is gehuisvest in al bestaande bouw, maar ook bij de (her)inrichting daarvan is op bovengenoemde punten toezicht gehouden.


1) Kamerstuk 32 123 V, nr. 44


2) Telegraph, 8 februari 2010: " Middle class protestors march over World Expo threat to Shanghai homes"

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/7189446/Middle-cla ss-protestors-march-over-World-Expo-threat-to-Shanghai-homes.html