Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Voorschoten, 23 maart 2010

ZKH PRINS WILLEM ALEXANDER en PRINSES MÁXIMA OPENEN JUBILEUMTENTOONSTELLING 50-jarig jubileum Stichting Duivenvoorde in Voorschoten

Stichting Duivenvoorde bestaat 50 jaar. Kasteel Duivenvoorde met het omliggende park en landerijen werd destijds uit particulier bezit ondergebracht in een stichting. Een uniek stukje historie in de Randstad. Ter gelegenheid van het jubileum van stichting Duivenvoorde worden er gedurende het jaar diverse activiteiten georganiseerd. Speciaal voor dit jubileum openen Prins Willem Alexander en prinses Máxima op 28 april een bijzondere tentoonstelling genaamd Tijdloos Trendy.

Hieraan voorafgaand neemt het prinselijk paar het jubileumboek over de geschiedenis van het landgoed, het kasteel, haar bewoners en de collectie in ontvangst. Zij sluiten hun bezoek af met een rondgang over de tentoonstelling in het kasteel.

Tentoonstelling
De tentoonstelling Tijdloos Trendy. Modern licht op interieur en collectie van Duivenvoorde is vanaf 1 mei voor publiek te bezoeken en combineert moderne kunstobjecten met het historische interieur en de collectie van Duivenvoorde. Een uniek contrast van moderne kunst en historisch erfgoed, zowel binnen in het kasteel als buiten in het park. Op de tentoonstelling is werk van toonaangevende Nederlandse kunstenaars en ontwerpers te zien, waaronder Bert Frijns, Hella Jongerius, Jurgen Bey, Geert Lap, Matthijs Röling, Bo?ek ?ípek, Erik Andriesse, Rien Bekkers, Aziz Bekkaoui en Irma Boom. De tentoonstelling is tot en met 3 oktober te bezoeken door deel te nemen aan een rondleiding of tijdens 'vrije inloop' (landelijke kastelendag en 6 zondagen).

Duivenvoorde lezingen
Een serie woensdagavondlezingen richt zich op een breed publiek, waarbij uiteenlopende onderwerpen aan de orde komen. De avonden vinden plaats op 19 mei (dr. Emilie Gordenker, directeur Mauritshuis over de verzameling Steengracht en het Mauritshuis), 16 juni (prof. Dr. Frans Grijzenhout, hoogleraar Universiteit van Amsterdam over dynamisch erfgoed), 15 september (historicus drs. Bianca Stigter over oude en nieuwe kunst) en 6 oktober (cultuurhistoricus dr. Roelof van Gelder over reisbrieven en -verhalen).

Museumnachten van Duivenvoorde
Op 25 en 26 juni vinden de Museumnachten van Duivenvoorde plaats. Hierin een avondvullend programma met nieuwe (o.a.digitale) kunst- en cultuuruitingen op en rond het kasteel en gericht op een breed en jong publiek. Meer informatie verschijnt later op de website (www.kasteelduivenvoorde.nl).

Over kasteel Duivenvoorde
Kasteel Duivenvoorde ligt in een oase van rust in de Randstad tussen Voorschoten en Leidschendam. Een lange bomenrij voert via het park dat overdag voor publiek toegankelijk is en omringende landerijen naar het kasteel. Het kasteel stamt al uit de middeleeuwen. Het huidige uiterlijk kreeg het gebouw in de 17e en 18e eeuw. Sinds 1963 is het kasteel, na een grootscheepse restauratie, opengesteld voor museumbezoek.

Rondleidingen door het kasteel vinden plaats onder leiding van een deskundige gids, waarbij ook de bouw- en bewonersgeschiedenis van Kasteel Duivenvoorde aan bod komen. De rondleidingen worden tot 23 oktober 2010 van dinsdag t/m zaterdag gehouden om 14.00 en 15.30 uur. Groepen kunnen ook op afspraak terecht (inlichtingen via 071- 561 37 52). Tijdens het jubileumjaar is het kasteel elke eerste zondag van de maand van 14.00-17.00 uur toegankelijk zonder rondleiding. Met ingang van museumseizoen 2010 is kasteel Duivenvoorde voor museumkaarthouders gratis toegankelijk.

De tentoonstellingscatalogus Tijdloos Trendy ( E 7,50) en het boek Duivenvoorde: Bewoners, landgoed, kasteel, interieur en collectie (hardcover E 34,95, paperback 24,95) zijn te koop in het kasteel of kunnen worden besteld bij uitgeverij Waanders, Zwolle.


- EINDE PERSBERICHT -

Noot aan de redactie (