Gemeente Achtkarspelen


Glazenhuisbijeenkomst met antimalariaplant

In Millenniumgemeente Achtkarspelen bevindt zich de grootste botanische kruidentuin van west-Europa. In de kassen van deze gemeentelijke botanische tuin wordt op 28 april a.s een glazenhuisbijeenkomst georganiseerd waarin de plant Artemisia centraal staat. Deze plant bevat de stof artemisinine, het sterkst werkend anti malaria middel dat momenteel bestaat.
Tijdens deze bijzondere dag zal de stichting Artemisia for All de aftrap geven van een inzamelingsactie om een pilot-fabriek te kunnen bouwen voor de extractie van deze stof uit de Artemisia plant

Achtergrond
In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Er zijn acht concrete doelstellingen vastgelegd: de millenniumdoelen. Milleniumdoel 6 is dat voor het jaar 2015 de verspreiding van aids, malaria en andere dodelijke ziektes moet zijn gestopt.
Volgens de WHO zouden alle 500 miljoen malaria gevallen per jaar behandeld moeten worden met een Artemisinine Combinatie Therapie (ACT). Artemisinine wordt gewonnen uit de plant Artemisia. Een systeem van subsidies moet de productie van de dure ACT behandelingen ieder jaar laten toenemen. Nederland speelt een voortrekkers rol hierin. Er is echter weinig vertrouwen in de duurzaamheid van deze subsidies bij de producenten (boeren, producenten van halffabricaat en farmaceutische industrie).
Er werden in 2009 iets meer dan 100 miljoen ACT behandelingen gemaakt. In 2009 werd maar weinig Artemisia verbouwd, zodat de producenten van ACTâs in 2010 hun reserve voorraad artemisinine moeten aanspreken. Voor de jaren na 2010 wordt een tekort aan artemisinine verwacht.
Indien de producenten meer vertrouwen hebben in de markt voor hun product, dat wil zeggen zicht hebben op een eventuele markt die onafhankelijk is van subsidies, zal de interesse te investeren in schaalvergroting toenemen.

Artemisia for All
Prof. Kayser (Hooglereaar Biologische farmacie, Rijks Universiteit Groningen), Drs. Goris (Biochemicus Hanzehogeschool) en Drs. Rezelman (arts) hebben een een bedrag van 200.000 euro gekregen van het vermogensfonds Dioraphte om onderzoek te doen naar de mogelijkheid een goedkopere variant van eerdergenoemde ACTâs te ontwikkelen.

Kort samengevat komt dit onderzoek neer op het onderzoeken of een geconcentreerd Artemisia extract, een halffabricaat uit het productieproces van artemisinine, dienst kan doen als bron van artemisinine in een ACT. Uit dit onderzoek blijkt tot nu toe dat dat inderdaad kan, en dat de artemisinine uit het extract veel beter in het lichaam wordt opgenomen dan het geval is met zuivere artemisinine. De prijs van een ACT kan hierdoor verlaagd worden en de productie kan onafhankelijk van subsidies plaatsvinden waardoor een duurzame goedkope oplossing in zicht komt.

Pilot-fabriek
Eén van de doelen van Artemisia for All is de ontwikkeling van een proef-fabriek voor het extraheren van Artemisia. De fabriek die nodig is om het anti malaria medicijn dat Artemisia for All momenteel ontwikkelt te produceren is grotendeels dezelfde fabriek die nodig is om de grondstof artemisinine te produceren die de farmaceutische industrie nodig heeft indien subsidies op ACTâs van duurzame aard blijken.
De door ons gebruikte techniek van ethanolische extractie is sowieso de meest geschikte techniek om te worden toegepast in Afrika, zo blijkt uit onderzoek dat prof. Von Freyhold en Dr. Al Fleming uitvoerden voor Medicines for Malaria Venture.
De apparatuur voor de pilot-fabriek kost ongeveer 240.000 euro (produktie capaciteit 1-2 miljoen behandelingen/jaar). De fabriek zal in eerste instantie dienen om het productie proces te optimaliseren en zal gedurende die tijd in Nederland staan. Na de fase van ontwikkeling zal de fabriek worden verplaatst naar een Afrikaans land om daar het land in staat te stellen proef te draaien met de productie. Indien een land besluit over te gaan op grootschalige productie, en dus een eigen (grotere) fabriek laat bouwen, wordt de pilot-fabriek verplaatst naar een volgend land. Uitnodiging Glazenhuis Bestandsgrootte: 1,71 MB Onderzoek Artemisia Bestandsgrootte: 1,11 MB