Ambtenarenacties Den Haag, gemeente spant kort geding aan

26/04/2010 13:34

ABVAKABO FNV

Woensdag 28 april leggen Haagse gemeenteambtenaren massaal hun werk neer. Parkeercontroleurs zullen die dag geen parkeerbonnen uitschrijven, de brandweermannen draaien woensdag zondagsdienst en de toezichthouders gaan staken. De veegdienst zal drie dagen niet vegen, ook niet na de Haagse Koninginnennach en op Koninginnedag. Parkeercontroleurs uit Haarlem, Haarlemmermeer, Utrecht en Hoorn zijn solidair met hun Haagse collega's en sluiten zich aan bij de actie in Den Haag.

De ambtenaren komen daarmee in actie voor een betere cao voor gemeenteambtenaren. Gemeente Den Haag heeft een kort geding aangespannen om de actie van de veegdienst op 29 en 30 april te laten verbieden. De zitting vindt dinsdag om 16:00 uur plaats bij de rechtbank in Den Haag.

De gemeenteambtenaren starten de actie met een symbolische begrafenisoptocht vanaf de brandweerkazerne op de Zamenhofstraat, via het kantoor van de werkgeversvereniging VNG, naar het Stadhuis. De cao zal hierbij symbolisch ten Grave worden gedragen en de doodskist die wordt meegedragen zal worden aangeboden aan Burgermeester Jozias van Aartsen.

09:30 Begrafenisstoet vertrekt vanaf de Kazerne Centrum Brandweer Den Haag, Zamenhofstraat

10:15 Aankomst VNG gebouw, 1 minuut stilte

11:00 Aankomst Stadhuis

De acties moeten de druk op de werkgevers vergroten in het conflict over de cao gemeenteambtenaren. De vakbonden eisen koopkrachtbehoud en werkzekerheid voor de ambtenaren, terwijl de werkgevers vasthouden aan de nullijn en weigeren om werkgaranties te geven. Als gevolg van de impasse die hierdoor is ontstaan, hebben de ambtenaren al bijna een jaar geen cao.

De eisen van de bonden voor koopkrachtbehoud en werkzekerheid komen voort uit het in maart 2009 gesloten Sociaal Akkoord. Werkgevers, vakbonden én het kabinet spraken in dat akkoord af dat werkzekerheid en koopkrachtbehoud de uitgangspunten zouden vormen voor de nieuwe cao-onderhandelingen. Alleen op die manier kon Nederland de crisis het hoofd bieden. Inmiddels worden in de marktsector cao's afgesloten met koopkrachtbehoud of zelfs daarboven, maar voor werknemers in de publieke sector komt er vooralsnog niets bij.

Na een eerste actiefase van korte werkonderbrekingen en het aanbieden van petities doen de ambtenaren er daarom nu een schepje bovenop. De werkonderbrekingen worden langer en in heel Nederland sluiten steeds meer ambtenaren zich aan: van parkeercontroleurs en toezichthouders tot brandweermannen en ambtenaren bij waterschappen.