Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


Nieuwsbericht 27 april 2010

Presentatie kosten- batenanalyse krimpaanpak Parkstad Limburg


Minister Eimert van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie) neemt op woensdag 28 april de Maatschappelijke Kosten Batenanalyse (MKBA) van de aanpak van de bevolkingskrimp in Parkstad-Limburg in ontvangst.

In de MKBA zijn noodzakelijke investeringen op het terrein van Wonen vertaald in opbrengsten voor de leefbaarheid op de langere termijn. De studie is in opdracht van het ministerie voor WWI uitgevoerd door het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) en RIGO Research en Advies.

Taco van Hoek, directeur van het EIB, zal woensdag om 12.00 uur in het Haagse perscentrum Nieuwspoort de cijfers toelichten en de rapportage overhandigen aan minister Van Middelkoop en Paul Depla, burgemeester van Heerlen en voorzitter van het Parkstadbestuur. Zij zullen op het onderzoeksrapport reageren. Verder zijn vanuit de provincie Limburg aanwezig, gedeputeerde Noël Lebens en wethouder Andy Dritty van Landgraaf.

Zo'n 40 procent van de Nederlandse gemeenten krijgt de komende 30 jaar met krimp te maken. Vanuit het actieplan bevolkingsdaling heeft het Rijk vorig jaar 31 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de woningmarkt in de huidige krimpgebieden in Limburg, Groningen en Zeeland. Voorwaarde is dat de regio's een MKBA maken van de geplande investeringen. Het is voor het eerst dat met een MKBA de opbrengsten van investeringen voor de leefbaarheid in een krimpgebied in kaart worden gebracht.