Gemeente Zoetermeer

Jongeren denken mee over aanpak zwerfvuil

Afvalbak
Leerlingen van het Oranje Nassaucollege en de Pleysierschool in Zoetermeer hebben afgelopen maand een filmpje gemaakt met als thema 'laat zien hoe jouw winkelcentrum schoon wordt én kan blijven'. Deze filmpjes plaatsen zij deze week op www.schoonzoetermeer.hyves.nl.

De Pleysierschool overhandigt hun filmpje officieel aan wethouder Patrick van Domburg op 28 april. Het Oranje Nassaucollege volgt een dag later op hyves.

Jongeren werden uitgedaagd om met creatieve oplossingen en ideeën te komen voor een schoon winkelcentrum. In mei stelt een jury bestaande uit de wethouder, afvaardiging van Nederland Schoon en ambtenaren, het winnende filmpje vast. De winnende groep krijgt een rondleiding in het gemeentelijk afvalstation en wint een middag skiën. Ook wordt zij betrokken bij de stadsbrede campagne die vanaf september van start gaat.

Chatsessie
Donderdag is wethouder Patrick van Domburg van 11.00 tot 11.30 uur actief op de hyvespagina om met de jongeren die met dit project meedoen te chatten. Hij gaat met hen in gesprek over de opdracht en over het zwerfvuilprobleem in Zoetermeer.

Initiatieven
In december is een rapport verschenen over de mate van vervuiling van zwerfafval in Zoetermeer. Zwerfvuil staat op de tweede plek van de grootste ergernissen in de openbare ruimte. Daarom heeft de gemeente dit initiatief genomen. Voor de inzet van hyves is gekozen om aan te sluiten bij de interesses en leefwereld van jongeren. Verder wordt hen gevraagd actief mee te denken en met oplossingen te komen voor het zwerfvuilprobleem. Een ander initiatief is strengere handhaving in de winkelcentra ingezet.