Gemeente Duiven


Start lokaal zorgnetwerk OGGZ Duiven-Westervoort


----------
Op 28 april a.s ondertekenen vertegenwoordigers van de gemeenten Duiven en Westervoort en de deelnemende organisaties een samenwerkingsovereenkomst voor de oprichting van een gezamenlijk zorgnetwerk OGGZ-cliënten (Openbare Geestelijke GezondheidsZorg). Hierin zijn rollen, taken en bevoegdheden van de deelnemers aan het lokale zorgnetwerk vastgelegd.

Wat zijn oggz-clienten?
Dat zijn mensen die problemen hebben op meerdere vlakken. Ze zijn bijvoorbeeld én verslaafd én dakloos én hebben een psychiatrische stoornis. Ze zijn sociaal kwetsbaar en kunnen zichzelf niet goed redden. De omgeving maakt zich zorgen of ervaart overlast. Soms vinden ze zelf dat ze geen problemen hebben.

Wat gebeurt er in het lokale zorgnetwerk?
Bij de hulpverlening aan deze mensen zijn meerdere organisaties betrokken, ieder vanuit zijn eigen deskundigheid. In het lokale zorgnetwerk stemmen de verschillende hulpverleners hun zorgactiviteiten op elkaar af en spreken ze af wie de regie voert over een bepaalde client.

Wie maken deel uit van het lokale zorgnetwerk?
In het lokale zorgnetwerk zit een aantal vaste hulpverleners/consulenten, de kernpartners. Zij werken bij één van de volgende instellingen:
* Stichting Thuiszorg Midden Gelderland (STMG), onderdeel algemeen maatschappelijk werk;
* de Gelderse Roos en GGNet Zevenaar, beide instellingen voor geestelijke gezondheidszorg;
* het Regionaal Instituut voor Begeleid Wonen (RIBW):
* Woningcorporatie Vivare;

* Mikado, adviseur zorg en dienstverlening;
* Iriszorg, instelling voor verslavingszorg, wordt vertegenwoordigd door de Gelderse Roos. Waarom doen we dit: wat is het doel?
Doordat meerdere hulpverleners betrokken zijn bij de hulpverlening, richt die zich niet op één bepaalde problematiek of levensdomein maar op de verwevenheid en opeenstapeling van problemen die tot zorgwekkende situaties leiden. Door coördinatie, samenhang en betere afstemming in de geboden zorg, ontstaat een meerwaarde die continuïteit waarborgt en versnippering tegengaat. Het uiteindelijke doel van de hulpverlening is dat mensen zo snel mogelijk weer zelfstandig kunnen functioneren met behulp van hun eigen sociale netwerk.