Gemeente Westvoorne


Reacties op hondenpoepbeleid

Vanaf half maart 2010 is gestart met de uitvoering van het hondenpoepbeleid. Via de gemeentepaginaâs in de locale weekkrant is het beleid geïntroduceerd. Met een persoonlijke brief aan alle hondenbezitters plus een folder âhondenpoepoverlast, is het nieuwe beleid aan de doelgroep gecommuniceerd.

De start is niet onopgemerkt gebleven; zowel van hondenbezitters als van niet-hondenbezitters is respons gekomen. Vele reacties hebben het gemeentehuis inmiddels bereikt. Ook is een petitie ingediend met 897 handtekeningen van hondenbezitters.

Â

De reacties over het nieuwe beleid zijn divers en gaan over verschillende onderwerpen. Over het algemeen begrijpen hondenbezitters de problemen die ontstaan door het uitlaten van honden, maar aanvaarden niet direct de oplossing waarvoor gekozen is. Zo mist men bijvoorbeeld afvalbakken op sommige plaatsten, of men wil de hondenpoepzakjes gratis op kunnen blijven halen. De gemeente probeert hierop in te spelen, door bijvoorbeeld extra afvalbakken te plaatsen of te verplaatsen. Daarnaast wordt de hondenbelasting vaak aangehaald als een onrechtvaardige belasting. Waarom dan niet voor katten en paarden vraagt men zich af. Ook is er veel vraag naar losloopgebieden voor honden.

De kern van alle reacties is: âde hondenbezitter moet van alles, maar krijgt er niets voor terugâ. De hondenbezitters ervaren dit als zeer onrechtvaardig. Daarom zal er een gesprek plaatsvinden tussen verschillende partijen, inclusief een vertegenwoordiging van hondenbezitters. Tijdens die gesprekken worden de (on-)mogelijkheden in kaart gebracht, zoals het creëren van losloopplaatsen. Ook andere oplossingen kunnen worden meegenomen in deze gesprekken.

Â

Het gaat in dit beleid om de balans tussen het plezier van de hondenbezitter en de overlast die teruggebracht moet worden. Inwoners hebben zelf aangegeven, onder andere tijdens de Wijkveiligheidsavonden, dat de overlast moet worden aangepakt. Hierover zijn alle partijen het eens. Het gemeentebestuur heeft echter ook begrip voor de reacties van hondenbezitters. Belangrijk is om begrip te hebben voor elkaars standpunten. Vanuit deze basis wordt vervolgens naar oplossingen gezocht. Inmiddels is een eerste overleg tussen de gemeente en een afvaardiging van hondenbezitters geweest. Het gemeentebestuur waardeert de inzet van de hondenbezitters en vertrouwd erop

dat met elkaar een oplossing wordt gevonden.