Politie Groningen

Woensdag 28 april 2010

Provincie Groningen, 28-04-2010

Lounge tuinmeubelen onderwerp van diefstallen

GRONINGEN Afgelopen maand zijn er in het oostelijk deel van de stad Groningen diverse lounge sets uit tuinen ontvreemd. De diefstallen zijn onder anderen gepleegd in Beijum, Lewenborg en de Hunze. Er is inmiddels een tiental keer aangifte gedaan.

Het gaat om het type tuinmeubelen dat vaak redelijk robuust en groot is. Het vermoeden is dan ook dat de dieven gebruik maken van een vervoermiddel. De diefstallen worden voornamelijk in de nachtelijke uren gepleegd. De politie vraagt inwoners van het oostelijk deel van de stad alert te zijn. De politie adviseert om tuinmeubelen zoveel mogelijk uit het zicht te plaatsen. Tevens is het advies om ze ergens aan vast te maken of te beveiligen. Indien iemand iets gezien of opgemerkt heeft, wat mogelijk verband houdt met deze diefstallen, dan kan contact opgenomen worden met Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Verdachte mishandeling eend naar Halt

ZUIDHORN Een 12-jarige jongen uit de gemeente Zuidhorn krijgt een alternatieve straf bij bureau Halt. De jongen heeft op zondagmiddag 18 april aan de Julianalaan in Zuidhorn een eend mishandeld. Het dier is later aan zijn verwondingen overleden.

Op basis van getuigenverklaringen is de identiteit van de jongen achterhaald. Hij is uitgenodigd op het politiebureau en heeft een bekennende verklaring afgelegd. In eerste instantie had hij de eend niet gezien. Toen hij met een steen richting het water gooide, werd het dier per ongeluk geraakt. Omstanders hebben daarna nog geprobeerd het beest uit zijn lijden te verlossen, maar dat is niet gelukt. Een voorbijganger heeft zich ontfermd over de eend, maar deze overleed al voordat de dierenambulance arriveerde. De 12-jarige jongen moet zich binnenkort melden bij Halt.

Aanhouding na huiselijk geweld

APPINGEDAM De politie heeft dinsdagavond een 46-jarige man uit Appingedam aangehouden. De man had onder invloed van alcohol een woordenwisseling gekregen met zijn 12-jarige stiefdochter. Dit mondde uit in enkele klappen. Vervolgens heeft hij een deel van de inboedel vernield. Ook wordt hij ervan verdacht zijn 40-jarige vriendin te hebben geslagen. Daarna ging de man er vandoor. De politie kon hem echter achterhalen en aanhouden. De man is ingesloten voor nader onderzoek. Hij heeft ook een huisverbod opgelegd gekregen. Het hulpverleningstraject huiselijk geweld is gestart. De politie maakt proces-verbaal op.

Twee aanhoudingen na bedreiging

GRONINGEN De politie heeft dinsdagavond aan de Waterloolaan in Groningen een 23-jarige man en een 30-jarige vrouw aangehouden. De man en vrouw verbleven tijdelijk in een woning van een kennis. De kennis wilde dat het stel de woning zou verlaten. De man weigerde dit en zette zijn mening kracht bij door de kennis te bedreigen met een mes. Vervolgens ging hij er vandoor. Toen de gealarmeerde politie bij de woning stond, kwam de man echter terug. Gewapend met een mes probeerde hij in te fietsen op zijn kennis. Agenten hebben dit belemmerd en de man aangehouden. Hij verzette zich bij zijn aanhouding en was verbaal zeer agressief. De man is ingesloten. Het mes is in beslag genomen. De vrouw weigerde vervolgens ook om de woning te verlaten. Bovendien wilde zij zich niet legitimeren. Hierop is ook zij aangehouden. De vrouw verzette zich bij haar aanhouding. Ook de vrouw is ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op.

Boete voor betreden bouwput

GRONINGEN Vier studenten van de kunstacademie, twee mannen en twee vrouwen (20-32 jaar), zijn in de nacht van dinsdag op woensdag bekeurd. Het viertal had de bouwput aan het Damsterdiep betreden. Volgens eigen zeggen om daar een kunstopdracht te maken. Het is vanwege de gevaarzetting verboden om de bouwput te betreden. Hiervoor heeft het viertal een bekeuring gekregen. Twee gaven bovendien in eerste instantie een valse naam op. Ook hiervoor zijn bekeuringen uitgeschreven.

Dronken fietser simuleert aanrijding

VEENDAM - De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een 17-jarige fietser uit Veendam. De jongeman lag dinsdagavond op de Sorghvlietlaan in zijn woonplaats op straat. Hij vertelde in eerste instantie te zijn aangereden door een auto. Nader onderzoek wees echter uit dat de jongen onder invloed verkeerde van 1,6 promille alcohol en met de fiets was gevallen. Hij is nog onderzocht door ambulancepersoneel, maar bleek niet meer dan wat schrammen te hebben.

Hardleerse dronkaard aangehouden

GRONINGEN De politie heeft dinsdagmiddag een 53-jarige man uit Ten Boer aangehouden. Agenten reageerden op een melding dat een man op het Stationsplein gevaarlijk voor stadsbussen langs zou lopen. De politie trof de man aan. Hij verkeerde flink onder invloed van alcohol. Hij moest mee naar het politiebureau en is ter ontnuchtering ingesloten. De dronkaard werd maandagmorgen ook al door de politie uit een Q-buzz gehaald. Ook toen was hij flink dronken. De politie maakt weer proces-verbaal op.

Stadjer ziet zijn gestolen fiets

GRONINGEN De politie heeft dinsdagmorgen twee mannen (33 en 40 jaar) uit Groningen aangehouden. Een 43-jarige Stadjer zag de 33-jarige op zijn gestolen fiets rijden. Hij volgde de fietsendief naar zijn woning aan de van Ewusumstraat. Toen de eigenaar hem aansprak mengde de 40-jarige zich in de discussie. Gealarmeerde agenten constateerden na een ingesteld onderzoek dat het de gestolen fiets van de 43-jarige man betrof. Omdat beide mannen een wisselende verklaring gaven over de herkomst van de fiets moesten beide Stadjers mee naar het politiebureau. Na verhoor kon het duo het politiebureau lopend weer verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Aanhouding na burenconflict

GRONINGEN De politie heeft dinsdagmorgen een 44-jarige vrouw uit Groningen op de Van Iddekingeweg aangehouden. De vrouw had vanaf drie hoog een batterij naar beneden gegooid. De batterij miste op een haar naar twee buurtbewoners die beneden op het trottoir met elkaar spraken. Buurtbewoners leven al geruime tijd in onmin met de 44-jarige vrouw. Zij werd in haar woning gearresteerd en moest mee naar het politiebureau. Na verhoor werd de verdachte overgedragen aan de hulpverlening. De politie maakt proces-verbaal op.

Bromfietser en passagier bekeurd

GRONINGEN Op de Palmslag heeft de politie dinsdagmiddag een 21-jarige man en een 20-jarige vrouw uit Groningen aangehouden. De man reed als bestuurder op de bromfiets maar had geen geldig bromfietsrijbewijs. De vrouw die bij hem achterop zat droeg geen helm. Beide ontvingen een proces-verbaal voor de overtreding.

Spugen leidt tot mishandeling

GRONINGEN De politie heeft dinsdagavond op de Golfslag een 26-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van een zware mishandeling van een 14-jarige jongen. De jongen liep samen met twee kameraden en een vriendin op straat. De knaap spuugde op de grond terwijl er een auto langs reed. De bestuurder van de auto, een 26-jarige man, stopte en stapte uit. De man pakte de 14-jarige knaap beet en gaf hem een kaakslag en een knietje. Vermoedelijk is de klodder spuug aanleiding geweest voor de mishandeling. De verdachte is ingesloten in het cellencomplex. De politie maakt proces-verbaal op.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde dinsdag 27 april op diverse plaatsen op snelheid en andere verkeersovertredingen.
* Groningen, Friesestraatweg:snelheidscontrole, aantal geregistreerde voertuigen: 1367, aantal overtredingen: 101, hoogst gemeten snelheid: 109 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.
* Haren, Rijksstraatweg:snelheidscontrole, aantal geregistreerde voertuigen: 1048, aantal overtredingen: 103, hoogst gemeten snelheid: 72 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.
* Ten Boer, Provincialeweg N360,snelheidscontrole, aantal geregistreerde voertuigen: 1745, aantal overtredingen: 7, hoogst gemeten snelheid: 101 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

* Slochteren, Provincialeweg N33:snelheidscontrole, aantal geregistreerde voertuigen: 2088, aantal overtredingen: 19, hoogst gemeten snelheid: 119 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

* Groningen, Laan Corpus den Hoorn:algemene verkeerscontrole, aantal geregistreerde voertuigen: 1900, aantal overtredingen: 16, waarvan 6x niet dragen autogordel, 1x negeren rood licht, 1x niet handsfree bellen, 1x parkeerverbod, 1x ontbreken kentekenplaat aanhangwagen,
1x niet leesbare kentekenplaat, 5x met bromfiets rijden op fietspad.