Deelgemeente Charlois Rotterdam

Heijplaat in verzet

Oud-minister Ronald Plasterk mocht maandag 26 april het eerste exemplaar van het boek Heijplaat in verzet in ontvangst nemen. In dit boek is het verhaal van Heijplaat in de periode voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog opgetekend.

Oud-minister Plasterk kreeg maandag het eerste exemplaar van het boek 'Heijplaat in verzet' (foto: fotopersbureau Cor Vos). Heijplaat vormde als het ware de tribune van vele oorlogshandelingen: het door Arie den Toom geleidde verzet, het laten zinken van de Westerdam, de rol van directie en arbeiders van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM), de Quarantaine Inrichting en het bombardement op Vliegveld Waalhaven.

Het eerste exemplaar van 'Heijplaat in verzet' is uitgereikt aan Ronald Plasterk. Zijn vader en oom waren voor het uitbreken van de 2e Wereldoorlog enkele maanden op de Heijplaat geïnterneerd in een opvangkamp voor Joodse vluchtelingen. Daardoor konden zij de verschrikkingen van de Holocaust ontlopen. Plasterk vertelt hier zelf over in het naslagwerk van de auteurs Jean-Philippe van der Zwaluw en Joop van der Hor.

Het boek maakt deel uit van het project Jonge Vrede en is bedoeld om een brug te slaan tussen de oude generaties die de oorlog hebben meegemaakt en de jongere generaties die de oorlog alleen van horen zeggen kennen.