Rechtbank Utrecht


Burenruzie Leersum: rechter handhaaft perceelverbod

28 april - De voorzieningenrechter in Utrecht heeft het perceelverbod dat de rechter in augustus 2009 aan een man uit Leersum oplegde gehandhaafd. De rechter verbood de man toen zich nog langer op het terrein van zijn buren te begeven. De rechter verhoogde woensdag de dwangsom van 10.000 euro per overtreding naar een eenmalige dwangsom van 300.000 euro, die man moet betalen als hij opnieuw op het terrein van zijn buren komt.

De 74-jarige man en zijn buren hebben al jaren ruzie. Over en weer is er diverse malen aangifte gedaan van strafbare feiten. De man werd twee keer door de strafrechter veroordeeld wegens onder meer belaging en het wederrechtelijk binnendringen van de woning van zijn buren. In augustus vorig jaar verbood de voorzieningenrechter hem zich nog langer op het terrein van zijn buren te bevinden, behalve voor het deel van het terrein waarop de man een recht van overpad heeft.

De buren startten echter een nieuwe procedure, omdat de man op 7 maart 2010 op heterdaad betrapt werd in de op dat moment verlaten woning van zijn buren. Hij heeft vervolgens twee weken in voorlopige hechtenis doorgebracht en moet op last van de rechter-commissaris een psychologisch onderzoek ondergaan. De buren eisten daarom dat de man nu ook een verbod kreeg om zich gedurende twee jaar op zijn eigen terrein te bevinden.

De rechter vond dat echter een te grote inbreuk op het eigendomsrecht van de man en oordeelde dat dit weinig aan de oplossing van het eigenlijke conflict zou bijdragen. De gevorderde maatregel kan volgens de rechter alleen worden opgelegd als er een absolute noodzaak is om iemand enige tijd uit de omgeving van een benadeelde te verwijderen. Dat kan bijvoorbeeld wanneer een benadeelde zodanig ernstig psychisch letsel heeft opgelopen, dat het herstel daarvan slechts mogelijk is indien gedurende enige tijd ieder contact met de dader wordt vermeden. Van zo'n situatie is echter geen sprake, oordeelde de rechter.

Omdat de man zich van het eerder opgelegd verbod weinig heeft aangetrokken, werd nu een sanctie op overtreding van het verbod gesteld ,,waarvan mag worden aangenomen dat dit wel voldoende afschrikkende werking heeft'', aldus de rechter.

LJ Nummer

BM2510

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 28 april 2010 Naar boven