Gemeente Zoetermeer

Ondanks kredietcrisis sluit Zoetermeer 2009 financieel positief af

De gemeente Zoetermeer heeft 2009 afgesloten met een positief resultaat van EUR 3,8 miljoen. Dit is EUR 1,6 miljoen meer dan bij de begroting werd verwacht. Het financieel resultaat is voornamelijk het gevolg van lagere kosten en meevallende eenmalige inkomsten. Zoetermeer laat hiermee een positief beeld zien maar stelt meteen maatregelen voor om de verwachte zware tijden te kunnen opvangen.

Het college stelt de gemeenteraad dan ook voor om van het overschot van 2009 bijna EUR 3 miljoen opzij te zetten om eenmalige tegenvallers te kunnen opvangen. "We hebben ons afgelopen jaar goed staande kunnen houden," stelt wethouder financiën Edo Haan. "Maar de komende jaren worden veel lasten op de schouders van gemeenten gelegd. Daar moeten we ons goed op voorbereiden."

2009 was een grotendeels positief jaar voor de gemeente. Zoetermeer eindigde bij de beste 10% in lokale FNV-monitor Werk, Inkomen en Zorg. 2.650 Huishoudens kregen huishoudelijke hulp. Vele initiatieven liepen goed. Zoals bijvoorbeeld de hulp voor startende ondernemers en de vermindering van de regeldruk voor zowel inwoners als bedrijven. Daarnaast zijn de bereikbaarheid en verkeersveiligheid sterk verbeterd. Het aantal banen daalde van 51.000 naar 50.000.

In het kader van Wijk aan Zet zijn bijna 400 aanvragen van bewoners toegewezen voor een totaal bedrag van EUR 600.000. De ontwikkeling van een nieuw theater voor de Zoetermeerse amateurtheatergezelschappen kreeg groen licht. Naar verwachting is het theater eind 2011 een feit. Ook was er veel aandacht voor het jongerenwerk in Rokkeveen. Zo kwam er een tienersoos en ging het Mobiel Jongeren Team van start. In 2009 werd het Picasso Lyceum in Rokkeveen geopend, het hoogste punt bereikt van het Brede Schoolcomplex Palenstein en begonnen met de bouw van het scholencomplex in Oosterheem-Zuid. Huizenbezitters kwamen in 2009 in aanmerking voor 25% subsidie op energiebesparende maatregelen, zonnepanelen en een vegetatiedak.

Voor de komende jaren is er zwaar weer op komst. Zo zijn de effecten van de economische crisis steeds duidelijker te zien in de gemeentelijke begroting: de bouwleges lopen terug, het beroep op inkomensondersteunende maatregelen stijgt en de dividenduitkering van Eneco staat onder druk. Om de verwachte teruggang in financiële mogelijkheden het hoofd te bieden zijn bezuinigingen onontkoombaar.

De gemeenteraad bespreekt de financiële resultaten tijdens het resultatendebat op 3 juni.