Wetterskip Fryslân


Gras met klei steken op de dijk bij Ferwerd

woensdag, 28 april 2010
In het kader van het meerjarige onderzoeksprogramma "Sterkte & Belastingen Waterkeringen" (SBW), gefinancierd door Rijkswaterstaat, wordt binnenkort gestart met een onderzoek naar de rest-sterkte van een dijk. Het doel van het onderzoek is het meten van de tijdsduur tussen het ontstaan van schade aan de dijk door golven, en het doorbreken van de dijk.

Daartoe wordt een dijk in de Deltagoot in de Voorst gebouwd, met een steenbekleding op een kleilaag tot halverwege de buitenzijde en gras op klei daarboven. De Deltagoot is een lange bak van 230 m lengte waarin golven tot meer dan 2 m hoogte kunnen worden opgewekt.

Voor het onderzoek is het van groot belang klei met gras te gebruiken uit een bestaande dijk, en deze over te brengen naar de Deltagoot zonder het te vergraven. De klei wordt daarom in 'ongeroerde' staat aangebracht door deze met blokken van 2x2x0,8 m van de dijk bij Ferwerd te steken, en vervolgens in de modelopstelling te plaatsen.

De werkzaamheden zullen in de eerste week van mei gaan starten. Met een hydraulische kraan worden stalen bakken zonder bodem in de klei gedrukt, waarna de klei eromheen wordt weg gegraven en een stalen plaat eronder wordt geschoven. De bakken worden vervolgens vervoerd naar de Deltagoot.

De rol van Wetterskip Fryslân is het beschikbaar stellen van de locatie waar de graszoden gestoken kunnen worden. Dergelijk onderzoek wordt nauwkeurig gevolgd door Wetterskip Fryslân omdat de resultaten van invloed kunnen zijn op de aanleg, het beheer, en onderhoud van zeedijken.