Gemeente Haarlem


28 april 2010

184/2010


Boekpresentatie Zes eeuwen stadsarchitecten

Dinsdag 27 april 2010 heeft stadsbouwmeester Max van Aerschot het eerste exemplaar van het boek 'Zes eeuwen stadsarchitecten in Haarlem' uitgereikt aan wethouder Chris van Velzen. De uitreiking werd voorafgegaan door een lezing van architectuurhistoricus en auteur Wim de Wagt.


Haarlem beschikt als een van de weinige steden in Nederland nog over een stadsarchitect. Vroeger heette de stadsarchitect meestermetselaar, stadstimmerman, timmermeester, opperfabriek, stadsfabriek of opzichter over de stedelijke werken. Lieven de Key is wel de beroemdste van allemaal. Sinds het aantreden van Max van Aerschot heet de functie "stadsbouwmeester". Om aan te geven dat het om veel meer gaat dan om het ontwerpen van gebouwen alleen. Haarlem geeft hiermee nadrukkelijk de richting aan voor de herleving van dit bijzondere ambt, dat in Nederland verloren dreigt te gaan.


Wim de Wagt: "Stadsarchitecten mogen dan wel eens het gevoel hebben een roepende in een woestijn te zijn. Ze zijn toch onmisbaar. Omdat een stad die geen stadsarchitect heeft, in de regel ook de regie van de stad uit handen geeft. Hij is de frontsoldaat van het stadsbestuur in de eeuwigdurende bouwoorlog."


Stadsbouwmeester Max van Aerschot: "Deze publicatie onderstreept in mijn ogen het belang van iemand die de regie in het oog houdt op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en beleid. Zeker voor historische Europese steden heb je toch een onafhankelijk hoeder nodig, al was het maar vanwege het unieke erfgoed."


'Zes eeuwen stadsarchitecten' is vanaf donderdag 29 april te koop bij ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47, in Haarlem.


Noot voor de redactie,