Ingezonden persbericht



- Overleden huisdier vervangt proefdier in het onderwijs ­

Proefdiervrij introduceert Huisdierdonorcodicil

Den Haag, 28 april 2010 ­ Proefdiervrij lanceert het Huisdierdonorcodicil en pakt daarmee het stijgende aantal proefdieren in het onderwijs aan. Overleden huisdieren worden, met toestemming van de eigenaar, ingezet voor practica binnen de Universiteit Utrecht. Met deze samenwerking dragen Proefdiervrij en de Universiteit Utrecht constructief bij aan het vervangen van de duizenden proefdieren in Nederland.

Overleden huisdier redt proefdier
Voor studies als (dier)geneeskunde, biologie en tandheelkunde bieden universiteiten practica op proefdieren aan. Dit ter illustratie van de lesstof en ook om studenten de vaardigheden van bijvoorbeeld opereren en hechten te laten oefenen. Met de invoering van het huisdierdonorcodicil is het bij practica voor de opleiding diergeneeskunde niet langer nodig proefdieren speciaal te fokken en te doden om studenten op te leiden tot bekwame dierenartsen. 'Met het huisdierdonorcodicil kunnen nu al honderden proefdieren gered worden. Dit aantal zal alleen maar toenemen', aldus Anouk Janssens van Proefdiervrij.

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is de eerste opleiding in Nederland die werkt met het Huisdierdonorcodicil. Overleden huisdieren zoals honden, katten, konijnen en cavia's worden met toestemming van de eigenaar beschikbaar gesteld voor onderwijsdoeleinden. Anton Pijpers, decaan faculteit Diergeneeskunde: "Om vakbekwame dierenartsen op te leiden, is contact en oefenen met dieren tijdens de opleiding essentieel. Daarbij willen we het aantal dieren dat voor onderwijsdoeleinden gedood moet worden, zoveel mogelijk beperken." Proefdiervrij en Universiteit Utrecht werken samen met een aantal betrokken dierenartsen uit de regio Utrecht. De dierenartsen spelen een belangrijke informerende rol tussen huisdiereigenaren en de universiteit. Proefdiervrij heeft de ambitie dit programma uit te breiden naar alle universiteiten en dierenartspraktijken in heel Nederland.

Proefdiervrij
Het Huisdierdonorcodicil is een van de vele projecten van Proefdiervrij in haar strijd proefdieren in Nederland te vervangen. Proefdiervrij is de grootste organisatie in Nederland die specifiek opkomt voor de belangen van proefdieren. Dat is hard nodig, want volgens de laatste cijfers worden er jaarlijks meer dan een half miljoen proefdieren gebruikt in Nederland. Proefdiervrij investeert daarom in proefdiervrije technieken.


- Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht