Groen!

Guerilla Gardening: Groen! trekt ten strijde voor de leefbaarheid van de stad

door Annemie Maes (Brussels parlementslid) op 26 april 2010 in "Ruimtelijke ordening en stedelijkheid"

In het Brussels Gewest is er redelijk wat groen. Helaas zijn deze groene ruimten geografisch zeer ongelijk verdeeld. In het stadscentrum ervaart men heel wat minder groen dan aan de rand van de stad. Overigens is er het probleem van de verloedering van de publieke ruimte. Groen! wil, aan de hand van Guerilla gardening, de aandacht vestigen op dit probleem.

Guerrilla Gardening is het aanleggen van een tuin of het planten van bloemen of ander groen op een plek die wel wat opfleuring kan gebruiken. Bijvoorbeeld op een stuk land dat al lang braak ligt, op plaatsen waar men voor het gemak enkel gras plant, of in een bloembak die leeg is. Iedereen kan een Guerrilla Gardener worden. Het is simpelweg een kwestie van de schop oppakken en je eerste plant neerzetten. Het doel is de strijd aan te gaan tegen de verloedering van de publieke ruimte.
Maandagavond trok de groep van Groen! Brussel-Stad samen met de Brusselse Fractie ten strijde voor de leefbaarheid van de stad. Groen!, als een guerilla-leger van tuiniers, trok naar het Rouppe-plein met een fietskar vol planten om de boel op te vrolijken. Jean-Marie Van Strydonck, voorzitter van Groen! Brussel-stad: "Met deze actie willen we het belang van groen in de stad benadrukken. Wat planten en bloemen langs de weg, in plaats van een verloederd stuk grond, maakt een heel verschil in de manier waarop je de stad beleeft. Daarom deze poging om de binnenstad wat op te vrolijken." Annemie Maes, fractieleider van Groen! in het Brussels Parlement sluit zich aan: "Hier in het centrum van Brussel zie je veel te weinig planten en bloemen op straat. Er is weinig ruimte, maar wij roepen op om de ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken, en aldus het leven in de stad wat aangenamer te maken. Bovendien staat het gebrek aan groen in de stad, in de top 3 van redenen voor de stadsvlucht van de middenklasse in Brussel. Reden te meer om hier verandering in te brengen."
Groen! wil bij deze ook andere actiegroepen en buurtbewoners inspireren en stimuleren tot het tuinieren in de publieke ruimte. Ook het centrum van de stad verdient namelijk een groene tint!

Contact: Annemie Maes -
Deel Deel
Annemie Maes

Fractievoorzitter Brussels Parlement
Ondervoorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie www.annemiemaes.be