Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws - Persbericht

Nieuw Meteoalarm toont weer in 650 Europese regio's

28 april 2010 - Vanaf vandaag toont Meteoalarm, de officiële website van de publieke Europese meteorologische diensten, een nieuwe Europakaart als homepage waarop ook de regionale weerwaarschuwingen te zien zijn. Bezoekers zien in één oogopslag welke waarschuwingen en waarschuwingsniveaus van kracht zijn in circa 650 regio's verspreid over 30 landen. Met ingang van deze week is ook Letland aangesloten. Meteoalarm met de nieuwe Europakaart waarop ook de regio's zichtbaar zijn De waarschuwingen voor weerelementen, zoals wind, regen, onweer, hitte, sneeuw, bevriezing en kou, worden aangeleverd door de nationale weerdiensten en zijn geldig voor een termijn van 24 tot 48 uur.

De waarschuwingen worden nu ook via RSS feeds aangeboden, een alternatieve manier die het mogelijk maakt Meteoalarm ook op andere internetsites zichtbaar te maken.

Meteoalarm mag zich verheugen in een sterk toenemende belangstelling. Sinds de website van in 2007 van start ging is het aantal deelnemende landen gestegen van 20 naar 30 en kreeg de site bijna 20 miljoen bezoekers. De website is een initiatief van Eumetnet, het netwerk van Europese weerdiensten binnen de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). De bezoekers van Meteoalarm zijn afkomstig uit de hele wereld, ook uit de Verenigde Staten en Azië. Veel bezoekers raadplegen Meteoalarm niet alleen voor ze op reis gaan maar ook tijdens hun verblijf of vakantie. In één oogopslag en aan de hand van pictogrammen is duidelijk waar wat aan de hand is in Europa en wat er de komende 24 tot 48 uur te verwachten is.

Behalve vakantiegangers, reisorganisaties en zakenmensen zijn natuurlijk ook hulporganisaties, reddingswerkers en vrachtwagenchauffeurs bij extreem weer benieuwd naar de verdere ontwikkelingen. Speciaal voor kleurenblinden is de site uitgerust met een greyscale map die de gekleurde weerkaart omzet in grijstinten. Via een link vanuit de logo's van de deelnemende landen kom je op de websites van de nationale meteorologische diensten met uitgebreidere regionale informatie.

Eumetnet zoekt de samenwerking met hydrologen op om een Europees waarschuwingssysteem te ontwikkelen voor overstromingen door zware regen en stormvloeden. Hiertoe komen de meteorologen die betrokken zijn bij Meteoalarm en hydrologen uit heel Europa bijeen op een conferentie die georganiseerd wordt in het Watermanagementcentrum Nederland bij Rijkswaterstaat in Lelystad.