Nederlandse Orde van Advocaten

Algemene Raad: Houd rechtshulp overeind

De Orde van Advocaten trekt aan de bel over de ambtelijke voorstellen om opnieuw te bezuinigen op de gefinancierde rechtshulp. In een brief aan de vaste Kamercommissie voor Justitie vragen algemeen deken Jan Loorbach en AR-lid Louise van der Veen de Kamerleden `al het mogelijke te doen om ervoor te zorgen dat het stelsel in evenwicht blijft en de meest kwetsbaren niet worden benadeeld'.
In de brief wijst de Orde er op dat ambtenaren begin april voor 60 miljoen bezuinigingsvoorstellen op de gefinancierde rechtsbijstand hebben gedaan, maar dat er ook nog eens voor 65 miljoen aan voorstellen ligt die de rechtsbijstand raken. Op een totaal budget van 440 miljoen zou dat een korting betekenen van maximaal 40 procent, de eerdere taakstelling van 50 miljoen meegerekend.
De AR wijst erop dat rechtsbijstand aan minderdraagkrachtigen een nationaal en Europees grondrecht is dat verplichtingen schept voor de overheid. Door de stijging van het budget niet te accepteren als effect van het overheidsbeleid worden symptomen, maar niet de oorzaken ervan bestreden, meent de Orde.
Op dit moment heeft het demissionaire kabinet nog geen standpunt ingenomen over de bezuinigingsvoorstellen (LK en TS).
---