D66

woensdag 28 april 2010

D66 wil Europees plan van aanpak jeugdwerkloosheid

Europarlementslid Marietje Schaake (D66) heeft de Raad gevraagd op welke manier de lidstaten jeugdwerkloosheid in de EU effectief gaan aanpakken.

geen concrete afspraken

Schaake is teleurgesteld dat in de ambitieuze EU 2020 strategie geen concrete doelstellingen zijn opgenomen over onderwijs. "De EU 2020 agenda moet zorgen voor groei en werkgelegenheid. Onderwijs en investeren in kennis zijn hiervoor de sleutel", aldus Schaake. De D66 politica vindt het onbegrijpelijk dat de lidstaten weigeren concrete afspraken te maken, onder het mom van het principe van 'subsidiariteit'. "En dat terwijl 20% van de jongeren in de EU zonder baan zit en de EU2020 strategie helemaal geen harmonisatie van het onderwijsbeleid beoogt."

bindende instrumenten

Ze vindt dat we lessen moeten trekken uit de Lissabon Strategie, de voorganger van de EU2020 strategie. De lidstaten kwamen toen hun beloftes niet na. "Europa heeft nu een tweede kans om mooie woorden ook echt om te zetten in daden." Daarom wil D66 bindende instrumenten om de doelstellingen van EU2020 te halen. "Lidstaten moeten met zachte dwang in de richting van de kenniseconomie worden geduwd, zodat de jonge generatie niet wordt gestraft door de huidige.".

e-learning

Schaake benadrukte het belang van investeren in kennis dinsdag nog eens in de Commissie Cultuur en Onderwijs, waar de uitvoering van het werkprogramma onderwijs en opleiding 2010 op de agenda stond. Ze vraagt aandacht voor digitale vaardigheden in het onderwijs en voor de mogelijkheden die e-learning bieden. "E-learning is dé manier om mensen onderwijs, werk en privé te laten combineren".