Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Aanleg waterberging Noorderveld voorspoedig

Publicatiedatum : 28 april 2010

Het startschot van de werkzaamheden op 15 januari: v.l.n.r. Piet Veel, sectorhoofd Natuur & Recreatie PWN, hoogheemraad Rob Veenman, wethouder Gineke van 't Veer en gedeputeerde Rinske Kruisinga

De aanleg van de waterberging in het Noorderveld, bij Marquette, verloopt voorspoedig. Begin dit jaar zijn de gemeente Heemskerk en het hoogheemraadschap gestart met de realisatie van de waterberging in combinatie met natuurontwikkeling langs de Noordermaatweg, het Noorderveld. Nu, drie maanden later, begint de waterberging al aardig vorm te krijgen. Ruim 30.000 m3 grond is inmiddels afgegraven en afgevoerd.

Afgelopen maandag is de aannemer begonnen met het afvoeren van de laatste 750 vrachtwagens met grond. Ook is een begin gemaakt met de toegangsbrug van het gebied. Deze brug wordt voorzien van een vossenrooster. Tevens wordt er een aantal technische voorzieningen aangebracht om het watersysteem te kunnen beheersen, waaronder een windmolentje. De gemeente en het hoogheemraadschap verwachten de werkzaamheden in het gebied in juli van dit jaar af te kunnen ronden. Eerder werd december 2010 als einddatum voor de werkzaamheden aangehouden. Na de zomer staat er een feestelijke opening van het gebied gepland.
De waterberging wordt gerealiseerd in het kader van het Regionaal Waterplan Beverwijk, Heemskerk & Uitgeest en is bedoeld voor de opvang van water afkomstig uit het Heemskerkerduingebied. Uit studies blijkt dat het er vaker en heviger regent, waardoor meer wateropvang nodig is. Deze waterberging van tien hectare is gecombineerd met de aanleg van vijf hectare natuur. Het project wordt gefinancierd door het hoogheemraadschap, de gemeente en de provincie Noord-Holland. PWN gaat het gebied na oplevering - eind 2010 - beheren.