Gemeente Zoetermeer

Erasmus College wint zonnepanelen

logo Duurzaam Zoetermeer
Scholieren van de Erasmus Master Class ontwierpen de winnende stad Klaverdijk, een duurzame
stad in Nederland voor 100.000 inwoners vergelijkbaar met Zoetermeer. Van alle honderdtwintig
scholieren kwamen de brugklassers van het Erasmus als beste uit de bus.

Totaal honderdtwintig leerlingen van vier scholen streden in teams om de hoofdprijs. Deze bestond uit drie zonnepanelen, een omvormer en een display voor de school. Hoewel het ontwerpproject bedoeld is voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, heeft het Erasmus meegedaan met leerlingen uit hun speciale brugklas, de Erasmus Master Class. In deze 2-jarige brugklasperiode worden leerlingen geplaatst die een duidelijk vwo/gymnasiumniveau hebben en al jong een leergierige en brede belangstelling tonen. Het lesprogramma ziet er wezenlijk anders uit dan de meer traditioneel ingerichte havo/vwo brugklas en is uniek in Nederland.

De duurzame stad Klaverdijk sprong er al in de halve finale uit door de veelzijdigheid en gedegenheid van het ontwerp. Ook de presentatie in de finale was van hoog niveau. De stad was compleet, met een gedegen studie van de onderwerpen en gaf realistische duurzame oplossingen. Behalve over de kwaliteit het werk was de jury onder de indruk van het teamwork van de scholieren. Opvallend was dat leerlingen realistisch om zijn gegaan met de bouw van de stad: niet in een keer bouwen, maar gefaseerd. Er was zelfs nagedacht over het gebruik van 'moderne' windmolens, maar ook 'gewone' molens die esthetisch verantwoord in het landschap moesten passen.

Wat in het algemeen opviel was de vanzelfsprekendheid dat het auto gebruik in de steden min of meer 'verbannen' moest worden. Allerlei openbare vervoersystemen en de fiets werden aangeraden.

De ontwerpwedstrijd is dit jaar voor de vierde keer gehouden en is een inititatief van de gemeente Zoetermeer vanuit het Programma Duurzaam Zoetermeer. De hoofdprijs wordt gesponsord door ENECO, De Goede Woning en Holland Hall en heeft een totale waarde van EUR 2500,-.

Meer informatie

* www.duurzaamzoetermeer.nl