Politie Haaglanden

Persberichten 28 april

Haaglanden , 28-04-2010

Gestolen auto terug dankzij RDW-site
Den Haag Een bewoner van de Scholstraat zag woensdag 27 april omstreeks 22.00 uur een paar jongens uit een Jaguar stappen en vervolgens wegrijden in een andere auto. Omdat hij dit toch wel vreemd vond, voerde hij het kenteken van de Jaguar in op de website www.rdw.nl. De melder zag in een oogopslag dat de auto als gestolen stond gesignaleerd en belde de politie. De auto is veiliggesteld voor onderzoek. De Rijksdienst voor het wegverkeer registreert gegevens van voertuigen die in Nederland een kenteken hebben gekregen. Via de website www.rdw.nl zijn gegevens als diefstalregistratie voor burgers gratis op te vragen.

Weer een zeer actieve veelpleger aangehouden
Den Haag - Politiemensen van de Geïntegreerde Monitor Centrale zagen woensdagochtend 28 april om 04.30 uur op de camerabeelden een bekende op de Grote Markt lopen. Ze herkenden de Hagenaar, omdat hij een zeer actieve veelpleger is en ook nog gesignaleerd stond. De 38-jarige man had namelijk nog een boete van 630 euro openstaan voor herhaaldelijk zwartrijden met de trein. Twee surveillerende agenten hielden de man daarom aan bij een benzinepomp aan de Laan. Bij zijn fouillering bleek de man een geldbedrag van bijna 200 euro bij zich te hebben. Ook bleek hij gewond te zijn aan zijn pols en kuit en kwamen er glassplinters uit zijn schoenen. De agenten die de man aanhielden, legden direct de link met een inbraak in een winkel voor koffiebenodigdheden kort daarvoor. Kort voordat de Hagenaar via de camerabeelden was opgepikt, was er een ruit van een winkel in de Haagsche Bluf ingeslagen en geld gestolen. Op de ruit van de winkel werden bloedsporen gevonden. De man werd ingesloten op het politiebureau. De politie onderzoekt de inbraak en de betrokkenheid van de Hagenaar.
De man heeft een zogenoemde ISD-indicatie (Inrichting Stelselmatige Daders), bedoeld voor zeer actieve veelplegers met een verslavingsproblematiek. Deze maatregel die twee jaar duurt en moet worden opgelegd door de rechter - is gericht op het aanpakken van de verslavingsproblematiek en gedragsverandering, en heeft als doel de maatschappij te beschermen tegen stelselmatig crimineel gedrag.

Wie niet weg is, is gezien
Den Haag Door zich te verstoppen in een portable toilet op de Jan Kistenstraat dacht een 36-jarige Rotterdammer uit handen van de politie te blijven. Getuigen zagen dinsdag 27 april omstreeks 22.00 uur dat de man een portemonnee van een tafel in een paviljoen aan de Strandweg wegnam. Toen zij hem hiermee confronteerden, nam de verdachte de benen en gooide de portemonnee weg. Na een korte achtervolging konden de getuigen de agenten aanwijzen waar de verdachte zich had verstopt. De portemonnee is teruggeven aan de eigenaar en de Rotterdammer is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Draai voordeur op slot
Den Haag Bij een inbraak in een woning aan de Korendijkstraat op dinsdag 27 april tussen 10.30 uur en 18.30 uur zijn diverse sieraden weggenomen. De voordeur van de woning zat niet op het nachtslot en omdat er geen braakschade is, vermoedt de politie dat de inbreker(s) binnen is gekomen door te flipperen. Een inbreker steekt een plastic strip tussen de deur en de post ter hoogte van het slot. Op die manier drukt hij de dagschoot van het slot naar binnen en gaat de deur open. Over dit alles doet hij gemiddeld vier seconden. Om te voorkomen dat dit gebeurt, adviseert de politie het slot met de sleutel op het nachtslot te draaien. De schoot van het nachtslot is dan altijd geblokkeerd en is met de flippermethode niet terug te duwen.

Hennepkwekerij ontmanteld
Den Haag In een woning aan de Warnaarslaan troffen politieagenten dinsdag 27 april rond 16.45 uur een hennepkwekerij aan met 334 hennepplanten. De politie kwam de kwekerij op het spoor na een melding van een medewerker van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag, die meende dat er mogelijk een hennepkwekerij in het pand zat. De hennepkwekerij is ontruimd. De politie stelt een onderzoek in naar de 43-jarige huurder van het pand, die op dat moment niet aanwezig was.
Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik. Dit kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt? Neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn van Meld Misdaad Anoniem kan natuurlijk ook, het nummer van deze meldlijn is 0800-7000.

Zwervende fietsendief aangehouden
Den Haag Surveillerende politieagenten troffen dinsdagmorgen 27 april rond 08.45 uur een zwerver aan op het parkeerterrein aan de Ouverturestraat. Naast de matras van de 26-jarige man stond een goede, dure fiets. Deze bleek op 9 december vorig jaar te zijn gestolen. De man werd aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Hem is een dagvaarding uitgereikt. De rechtmatige eigenaresse van de fiets kwam die nog diezelfde dag ophalen.

Zonder heler geen steler
Den Haag/Loosduinen Surveillerende politieagenten zagen dinsdagavond 27 april rond 19.40 uur op de Vrederustlaan een 25-jarige man fietsen op een fiets zonder ringslot. Bij controle van de fiets bleek deze als gestolen te staan gesignaleerd. De Hagenaar verklaarde direct de fiets voor driehonderd euro te hebben gekocht van een oude vriend en hij bekende gelijk de heling. De man werd aangehouden.

Verkeersruzie
Den Haag Een verkeersruzie op het Westeinde liep dinsdag 27 april hoog op. Omstreeks 16.30 uur kreeg de politie melding van een ruzie tussen de inzittenden van twee autos. Na irritaties over getoeter en middelvingers waren de inzittenden uit de autos gestapt. Een 40-jarige autobestuurder uit Den Haag stapte uit met een schroevendraaier in zijn hand, waarop een 32-jarige bijrijder uit de andere auto een bierflesje kapot sloeg en de hals van het flesje in de hand nam. Omstanders riepen de mannen toe dat de politie er aan kwam, waarop beide mannen hun wapen teruggooiden in de auto. Ondanks deze ontwapening raakten de bijrijders uit beide autos slaags, waarbij één van hen een klap in het gezicht kreeg en de ander een trap waardoor zij viel. Beide partijen wensten geen aangifte te doen.

Jongeren aan de schoonmaak
Den Haag Naar aanleiding van een melding van een omwonende dat aan de Schoutendreef muren en stoepen waren ondergekalkt met grievende teksten, stelden politieagenten dinsdagmiddag 27 april rond 15.00 uur een onderzoek in de omgeving in. Zo kwamen zij uit bij een jongen die in het bijzijn van zijn ouders direct verklaarde één van de schuldigen te zijn. Alle andere bekladders werden ook opgespoord en kregen van de agenten een huisbezoek. Later die middag werden alle jongeren bij elkaar geroepen en in het bijzijn van de wijkagenten gingen zij flink in de weer met borstels, water en zeep om de muren en stoepen schoon te boenen.

Vuurwapen blijkt traangas
Den Haag Een geschrokken getuige meldde dinsdagavond 27 april bij de politie dat er op de Prinsegracht vier jongens in een auto reden, die mogelijk een vuurwapen bij zich hadden.
De getuige dacht het handvat van het wapen te hebben gezien en hoorde iets klikken. Politieagenten gingen direct naar de auto op zoek. Ze vonden de auto op de Jan Hendrikstraat, in de buurt van het politiebureau. Met behulp van toegesnelde agenten werden de jongens - met gepaste voorzichtigheid uit de auto gehaald. Daarna werden ze gefouilleerd. Twee inzittenden 18-jarige jongens hadden busjes traangas bij zich. Zij werden aangehouden. Bij de andere drie inzittenden, alsmede in de auto, werd geen wapen gevonden. Zij mochten hun weg dan ook weer vervolgen.

Plankendieven aangehouden
Den Haag Naar aanleiding van de diefstal van houten planken op de Wagenstraat, hielden agenten dinsdagavond 27 april in de omgeving een 42-jarige Rotterdammer en een 33-jarige Hagenaar aan. Na de diefstal werden de mannen gevolgd via de cameras, door politiemensen van de Geïntegreerde Monitor Centrale. Eerst werd de Rotterdammer aangehouden; hij verzette zich hevig, waarop een politieagent pepperspray gebruikte. Kort daarna hield een motoragent ook de Hagenaar aan. Beide mannen werden ingesloten op het politiebureau.

Kop-staart
Wassenaar Twee automobilisten moesten dinsdag 27 april om 15.50 uur met nekklachten naar het ziekenhuis worden vervoerd. Een 35-jarige bestuurder uit Den Haag botste door nog onbekende oorzaak op de Rijksstraatweg achterop zijn 48-jarige voorganger. Vanwege de hulpverlening was de Rijksstraatweg enige tijd afgesloten voor het verkeer.

Controle zwaar vervoer
Schipluiden De politie controleerde dinsdag 27 april in de ochtenduren het zware vrachtverkeer op de Rijksstraatweg. De politie kreeg klachten van de provincie Zuid Holland dat tractorbestuurders regelmatig de beladingsregels zouden overtreden. De wegen en bermen in Midden Delfland zijn daar niet op berekend. Ter plaatse geldt een maximale wegdruk van 20 ton. Bij de 1e controle van een tractor met aanhangwagen was het al raak. Een 23-jarige chauffeur uit Schipluiden reed met een combinatie die totaal 34.200 kg woog (ruim 76 procent te zwaar). De man mocht niet verder rijden en kreeg een proces-verbaal. Ook twee andere tractorcombinaties liepen tegen de lamp. Met overschrijdingen van 71 procent en 19 procent waren ook deze overschrijdingen fors. De politie gaat de komende weken vaker controleren.

Grote stremming bij ongeval
De Lier Tengevolge van een forse aanrijding dinsdag 27 april om 17.40 uur op de Burgemeester van der Goeslaan liep het verkeer in het Westland flink vast. Drie personenautos botsten door nog onbekende oorzaak op elkaar. Een bestuurder komende uit de richting van De Lier en gaande in die van Den Hoorn kwam op de weghelft voor het tegemoet komende verkeer terecht en botste frontaal op een daar rijdende personenauto. Hierna raakte een derde auto bij het ongeval betrokken die de ontstaande ravage niet meer kon ontwijken. Het verkeer liep door de omvangrijke hulpverlening ernstige vertraging op. De GGD vervoerde twee personen naar het ziekenhuis. Om 21.45 uur werd de weg weer vrijgegeven en kwam het verkeer weer langzaam op gang.

Burgernetactie na diefstal scooter
Delft De politie startte dinsdag 27 april om 21.30 uur een Burgernetactie, toen twee nog onbekende jongeren op de Provincialeweg van een 17-jarige vrouw uit Rijswijk haar scooter wegnamen. Ter hoogte van de trambrug trok het duo haar van haar scooter. De vrouw raakte daarbij niet gewond. De jongeren reden hierna weg in onbekende richting. Ondanks de Burgernetactie werden de daders niet meer gevonden. Wel troffen politieagenten om 01.00 uur op de Van der Horststraat vermoedelijk de gestolen scooter aan. Hoewel de kentekenplaat van de scooter was verwijderd, is het zeer aannemelijk dat deze scooter in de avonduren van de 17-jarige werd gestolen. De politie stelt een onderzoek in.
Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS of email met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig.