Openbaar Ministerie

Burgerforum Almelo buigt zich over strafeisen

28 april 2010 - Arrondissementsparket Assen

In de rechtbank Almelo namen dinsdagavond 27 april bijna veertig burgers deel aan het burgerforum van het Openbaar Ministerie. De deelnemers - uit diverse leeftijdsgroepen en met diverse achtergronden
- kregen een nagespeelde zitting te zien en mochten zelf een straf eisen.

Wat is een passende straf voor openlijk geweld? Welke rol moet justitie spelen als verdachten eerder geweld hebben gepleegd? Hoe kunnen de persoonlijke omstandigheden van een verdachte van invloed zijn op de eis? Deze vragen werden gesteld aan de hand van een casus, waarbij vier verdachten van openlijk geweld voor de rechter moesten verschijnen. Drie van deze verdachten uit de casus waren eerder veroordeeld geweest voor mishandeling, één verdachte stond voor de eerste keer terecht.

Opvallend was de diversiteit in voorgestelde straffen. Voor de verdachte die voor de eerste keer in de fout was gegaan waren veel aanwezigen mild. Deze verdachte kon als enige van de vier volgens een klein aantal wel met een geldboete naar huis. De meerderheid koos in zijn geval voor een taakstraf, maar ook gevangenisstraffen variërend van 1 tot 6 maanden werden genoemd. Bij de drie recidivisten werd in meerderheid voor een gevangenisstraf gepleit, variërend van twee weken tot 4,5 jaar.

Na de pauze formuleerden de aanwezigen opnieuw een strafeis voor de verdachte zonder justitieel verleden. Maar nu moest meegewogen worden dat hij bij het incident een vuurwapen, een knuppel of een mes bij zich had. Eén vijfde van de aanwezigen koos in dat geval nog steeds voor een taakstraf, de overigen vonden een gevangenisstraf dan wel op zijn plaats. Een levendige discussie ontstond over de vraag of het soort wapen dat de verdachte bij zich droeg van invloed moet zijn op de strafeis.

Hoofdofficier mr. Ben Hendriks van het Arrondissementsparket Almelo en mevr. mr. Patricia van der Valk, officier van justitie en lid van de Landelijke Commissie Strafvorderingsrichtlijnen, woonden de discussie onder leiding van journalist Hans Bellert bij.

Patricia van der Valk onderstreepte het belang van de avond: ,,Met het houden van burgerfora op vier plaatsen in het land is het OM een belangrijk experiment aangegaan. Het doel van de avond is tweeledig, informatie en consultatie. We vinden het belangrijk om burgers meer inzicht te geven in het werk van het OM. Wat komt er nou bij kijken als een officier van justitie een strafeis formuleert, welke overwegingen spelen een rol? Anderzijds zijn we ook benieuwd hoe mensen er zélf over denken. Iedereen kent de roep om hogere straffen. Op deze avond hebben we geprobeerd om burgers een gefundeerd en gemotiveerd oordeel te ontlokken. Dat is in mijn ogen uitstekend gelukt."

De burgerfora worden gebruikt als input bij het opstellen van strafvorderings-richtlijnen. Deze richtlijnen zijn er al voor veel voorkomende criminaliteit, voor de middelzware en zware criminaliteit moeten ze nog ontwikkeld worden. Het OM kijkt ook voortdurend of deze richtlijnen nog wel aansluiten bij wat de samenleving redelijk vindt, hoe er in de politiek gesproken wordt over de hoogtes van straffen, wat de eigen medewerkers (de officieren van justitie) ervan vinden en ook wat de rechter uiteindelijk voor straf oplegt. Alle verschillende meningen worden meegenomen in de overweging bij het aanpassen van de richtlijnen.

Er worden veel organisaties en mensen gevraagd om mee te denken: ,,We kunnen dus niet garanderen dat uw mening straks ook daadwerkelijk terug te vinden is in onze nieuwe richtlijnen'', zo hield hoofdofficier Ben Hendriks de aanwezigen voor. ,,Het is wel zo de meningen van burgers eerder een grote rol hebben gespeeld bij aan het aanpassen van de richtlijnen tegen mensen die geweld gebruiken tegen hulpverleners.'' Hendriks prees de aanwezigen voor hun afgewogen, goed beargumenteerde inbreng.

De burgerfora van het OM vinden ook plaats in de regio's Maastricht/Roermond, Haarlem/Alkmaar en Den Bosch. In november van dit jaar wordt overal een tweede ronde georganiseerd.