Politie Amsterdam-Amstelland

Twee overvallers aangehouden via hun DNA

Een BRT (Bovenregionaal Recherche Team) heeft dankzij dadergerichte aanpak en DNA-onderzoek twee mannen van 20 en 22 jaar aangehouden in verband met overvallen. Deze overvallen vonden plaats op een juwelier in Oosterhout, een bedrijfsleider van een restaurant in Haarlem en op een familie in een woning in Amsterdam. Een van de verdachten wordt ook ervan verdacht betrokken te zijn bij de voorobservatie van een juwelierszaak in Rijssen.

Op goede weg
Het BRT startte het onderzoek op een van deze mannen in het kader van dadergerichte aanpak. Vanaf Ipol kreeg het rechercheteam informatie dat deze man zich vermoedelijk bezig hield met het plegen van overvallen. Na bestudering van beschikbare video-opnamen van de overval in Oosterhout, het DNA-onderzoek, de aangiften en getuigenverklaringen werd het voor de rechercheurs duidelijk dat ze op de goede weg waren met deze verdachte. Tijdens het verdere onderzoek kwam een tweede verdachte in beeld.

Kopstoot
Op last van de officier van justitie van het parket Amsterdam bereidde het BRT zich voor op de aanhoudingen. Voordat dit op grond van de verdenkingen kon plaatsvinden werd een van hen vanwege mishandeling van een burger door politiemensen van een wijkteam aangehouden. Aangekomen op het politiebureau gaf hij de hulpofficier een kopstoot en tijdens de daarop volgende worsteling brak een politieman zijn voet. Vervolgens werd de verdachte ook aangehouden in verband met de genoemde overvallen. De andere verdachte werd door een arrestatieteam in zijn woning aangehouden.

Horloges, geld, gsm's en dure auto
Bij de overvallen die eind 2008 en vorig jaar plaatsvonden, werden onder meer kostbare horloges, contant geld, gsm's en een dure auto buitgemaakt. Deze auto werd twee dagen na de woningoverval teruggevonden in de Watergraafsmeer. Bij de afhandeling door de rechercheteams van de regio's waar e.e.a. had plaatsgevonden werden goederen aangetroffen en in beslag genomen. Op een aantal goederen werd DNA-materiaal aangetroffen dat werd vergeleken in de landelijke DNA-databank. Hier kwam in een aantal gevallen een match uit met de beide aangehouden verdachten.

Juwelierszaak observeren
De voorobservatie van de juwelierszaak in Rijssen kwam aan het licht doordat het omstanders opviel dat de verdachte samen met anderen al om half 9 's morgens met petje of capuchon op in een nog lege winkelstraat een juwelierszaak onder de loep namen. De omstanders waarschuwden de plaatselijke politie die hier onderzoek naar deed.

Aangezien in een aantal gevallen sprake was van meer dan twee verdachten sluit het BRT en de officier van justitie meer aanhoudingen niet uit.


____________________