Gemeente Enschede

Eikenprocessierups in Enschede

De gemeente vraagt inwoners alert te zijn in de maanden mei, juni en juli.

In de maanden mei, juni en juli kunnen op eikenbomen grote groepen behaarde rupsen voorkomen. Deze rupsen, genaamd eikenprocessierupsen, kunnen voor overlast zorgen doordat aanraking met de brandharen gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. De rupsen en nesten worden bestreden volgens een landelijke aanpak. Ook wordt op een aantal locaties gewaarschuwd met behulp van borden en/of lint. De gemeente roept inwoners op eventuele waarnemingen te melden via telefoonnummer (053) 481 76 00.

Eikenprocessierupsen zijn de laatste jaren veel in het nieuws geweest en komen steeds meer voor in Nederland. Ook voor Enschede is de eikenprocessierups niet nieuw, in 2006 werd het eerste nest gevonden. In 2009 is het aantal aangetroffen nesten in de gemeente explosief toegenomen. Het ziet er naar uit dat de rups zich definitief in deze regio heeft gevestigd. De gemeente heeft hierop haar bestrijdingswijze aangepast en bestrijdt niet meer alle nesten.
In 2009 bevonden de meeste locaties zich vooral in het buitengebied. Daarom lijkt de kans dat inwoners een nest binnen de bebouwde kom tegen komen (tot nu toe) vrij klein. Toch vindt de gemeente het belangrijk om inwoners zorgvuldig te informeren.

Wat kunnen inwoners zelf doen?
De rupsen bevinden zich in eikenbomen en zijn te herkennen aan hun grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en hebben lange brandharen. Inwoners wordt geadviseerd om eikenprocessierupsen niet aan te raken en contact op te nemen met de gemeente Enschede op nummer: (053) 481 7600. Voor de bestrijding van eikenprocessierupsen in eigen tuin of op eigen terrein is de eigenaar of bewoner altijd zelf verantwoordelijk. Het advies is om altijd eerst contact met de gemeente op te nemen en de nesten niet zelf te verwijderen. De gemeente kan inwoners eventueel doorverwijzen maar een professioneel bedrijf.

rups1.PNG

Wat doet de gemeente?
De gemeente bestrijdt volgens regionale afspraken en een landelijke leidraad. Dit komt er op neer dat in eerste instantie alleen de nesten op openbare gronden met een hoog risico worden verwijderd. Dit zijn bijvoorbeeld locaties met een zeer hoge plaagdruk of locaties waar veel bezoekers komen, zoals langs een doorgaand fietspad, bij scholen of binnen de bebouwde kom. Een nest langs een zandweg in het buitengebied zal dus in de meeste gevallen niet worden verwijderd. Het verwijderen van alle nesten is gezien de explosieve toename van vorig jaar niet haalbaar.

Waarschuwingsborden en (rood witte) linten?
De gemeente probeert zo goed mogelijk te informeren over de locaties waar de eikenprocessierups is waargenomen. Op drukbezochte locaties worden waarschuwingsborden geplaatst of wordt (rood wit) lint opgehangen met de tekst `Pas op eikenprocessierups'.

De gemeente kan echter niet alle locaties met aantastingen markeren met behulp van deze borden en/of lint. Als er geen borden staan of er geen lint hangt is dit geen garantie dat er geen eikenprocessierupsen aanwezig zijn. Daarom roept de gemeente op om in de maanden mei, juni en juli altijd zelf alert te zijn in de buurt van bomen en groen.

rups2.PNG

In aanraking geweest met de rups?
Als inwoners het vermoeden hebben in aanraking te zijn geweest met de eikenprocessierups worden zij altijd geadviseerd om direct een huisarts te waarschuwen. De huisartsen zijn geïnformeerd door de GGD. De behandeling van brandharen begint met het zo goed mogelijk afspoelen van de huid en het uitspoelen van geïrriteerde ogen. Krabben of wrijven verspreidt de haren, wat de klachten kan verergeren. Ook kleding moet goed worden gewassen en uitgespoeld.

rups3.PNG

Meer informatie over de eikenprocessierups en actuele informatie over locaties en de wijze van bestrijding is te vinden op het digitale loket van de gemeente Enschede, www.enschede.nl (zoeken op: eikenprocessierups)

Geplaatst: 28 april 2010.

28 april 2010