Ingezonden persbericht


Europese Commissie lanceert strategie voor schone en energiezuinige voertuigen

BRUSSEL, 28 april - Vandaag heeft de Europese Commissie haar Europese strategie gepresenteerd voor schone en energiezuinige voertuigen. Transport is voor een kwart van de Europese CO2 uitstoot verantwoordelijk. De emissies stijgen met nog eens 30% tot 2050 als we niet overgaan op schonere auto´s. Er zijn mogelijkheden zijn om de klimaatimpact van voertuigen te verminderen: met elektrische auto´s bijvoorbeeld, de groene droom van dit moment.

GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout: "Voor een goede invoering van elektrische auto´s zijn Europese standaarden essentieel. De Commissie gaat dit nu oppakken, want anders heeft straks elk land zijn eigen stekker en kunnen we onze elektrische auto´s niet in het buitenland opladen. Helaas laat de strategie van de Commissie hoe elektrische auto´s in het elektriciteitsnet passen buiten beschouwing. Dat is een gemiste kans, want met een slim net kunnen auto´s opgeladen worden op momenten dat er een overschot aan energie is en de stroomprijs dus laag is."

Elektrische auto´s hebben veel voordelen: ze zijn stil, schoon en een manier om van onze olieverslaving af te komen.

Eickhout waarschuwt dat elektrisch alleen groen is als de elektriciteit duurzaam wordt opgewekt: "Als elektrische auto´s opgeladen worden met duurzame energie, dan hebben is de CO2-uitstoot bijna nul. Gebruikt men echter kolenstroom dan schieten we er niets mee op. De transitie naar elektrische voertuigen is hard nodig, maar dan moeten ze wel écht groen zijn. Uiteindelijk zijn elektrische auto´s alleen groen als ze op duurzame stroom lopen."



Ingezonden persbericht