FNV Bondgenoten

Actie vrachtwagenchauffeurs gelukt: Europees Parlement stemt ruim tegen omstreden wetsvoorstel

Een ruime meerderheid van dertig Europarlementariƫrs tegen negentien heeft het wetsvoorstel weggestemd, waarbij zelfstandige chauffeurs niet onder dezelfde werktijdenregeling zouden vallen als chauffeurs in loondienst.

Hiermee is de actie van de vrachtwagenchauffeurs uit zeven verschillende landen, internationale vakbonden en FNV Bondgenoten geslaagd. FNV Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk gaf de aftrap voor de succesvolle actie afgelopen maandag in Den Haag.

Jan de Jong, bestuurder FNV Bondgenoten: "Gelukkig is deze onwenselijke situatie nu van de baan. We hebben met een konvooi van tien vrachtwagencombinaties en een actie-touringcar in drie dagen van Den Haag via Duitsland, Luxemburg en Frankrijk naar Brussel gereden om dit voorstel tegen te houden. Verschillende regels laten gelden voor verschillende groepen betekent concurrentievervalsing en kan ook nog leiden tot verkeersonveiligheid. Wat je dan had gekregen is dat vrije rijders veel meer uren gaan draaien met mogelijke werkweken tot 85 uur, wat leidt tot oververmoeidheid en een grotere kans op ongelukken. Het is mooi dat het Euro Parlement dit ook heeft ingezien. De Belgische collega's hebben een fantastische manifestatie georganiseerd."

Vrachtwagenchauffeurs uit heel Europa voerden actie tegen het voorstel waarmee ZZP-chauffeurs zich niet hoeven te houden aan de 48-urige werkweek.