Gemeente Dirksland


Nieuw water in Zuidrand Dirksland

In de Zuidrand Dirksland is eind april gestart met het graven van 4,5 ha waterberging. Deze waterberging zorgt ervoor dat de inwoners van Dirksland droge voeten houden.

Bij wateroverlast door hevige regenval kan het water in de berging vastgehouden worden.
Doordat de sloten worden uitgevoerd met flauw aflopende oevers ontstaan er zogenoemde natuurvriendelijke oevers. In deze oevers kan een grote diversiteit aan planten en dieren floreren. Deze natuurvriendelijke oevers zorgen er ook voor dat de waterkwaliteit goed blijft.

Dit project is een samenwerking tussen de gemeente Dirksland, Estate Invest projectontwikkeling en waterschap Hollandse Delta. Het project is één van de maatregelen uit het waterplan Goeree-Overflakkee. De kosten van het project zijn geminimaliseerd door de samenwerking tussen gemeente, waterschap en projectontwikkelaar. Estate stelt de gronden om niet beschikbaar. De gemeente zorgt na overdracht van het openbaar gebied voor het onderhoud van het water. Tot de overdracht naar de gemeente is Estate verantwoordelijk voor het onderhoud. Waterschap Hollandse Delta levert een belangrijke financiële bijdrage aan de inrichting van de waterberging. Het waterschap zal door de aanleg van onder andere een pomp en een tweetal stuwen de waterberging en de bestaande singels in het zuidelijk deel van Dirksland voldoende kunnen verversen. Op deze wijze wordt de kwaliteit van het water in de waterberging geoptimaliseerd en de waterkwaliteit van de bestaande waterpartijen verbeterd.

De werkzaamheden houden in dat er brede en minder brede sloten met waar mogelijk flauw aflopende oevers worden gegraven in het gebied aan de Zuidrand van Dirksland. De oever langs de Clematis zal flauw aflopen naar het water. De oever krijgt een fraai en natuurlijk uiterlijk door aanplant van laag blijvende oevervegetatie zoals Heen en Ruwe Bies. Daarnaast zullen enkele verbindingen tussen de wateren (duikers) geplaatst gaan worden onder de Bloemenweg en de Honingeter. De grond die uit de waterberging komt wordt op het terrein hergebruikt. Hierdoor zal de overlast minimaal zijn. Dus geen vrachtwagens met grond door de kern.

De verwachting is dat bovenstaande werkzaamheden rond de zomer gereed zullen zijn. Hierna volgt nog een tweede fase met het plaatsen van een aantal kunstwerken, zoals een tweetal stuwen en een klein pompje op de kruising van de Havelozeweg en de Geldersedijk.