Watersportverbond - KNWV

Meeste Nederlandse zeilers niet gelukkig in Hyeres

dinsdag 27 april 2010

Hyeres 27 april - Tijdens de Olympische zeilweek in Hyeres waren de omstandigheden op de derde dag wederom slecht. Er staat gedurende de dag heel weinig wind. En als het waait dan nooit langer dan een uurtje uit ongeveer dezelfde richting. De organisatie heeft toch een aantal wedstrijd eruit kunnen persen. In alle Olympische klassen loopt men flink achter op schema. Het wedstrijdcomité beraadt zich
dinsdagavondlaat nog op âhoe nu verderâ inzake de indelingen in gold, silver en brons fleet omdat er nog niet genoeg wedstrijden gevaren zijn om een eerlijke onderverdeling te maken.

470 dames tevreden en ongelukkig
De Nederlandse wereldkampioenen in de 470 klasse Lobke Berkhout en Lisa Westerhof deden het weer goed in deze onvoorspelbare condities. Ze eindigden als tweede maar het geluk liet ze ook in de steek en het duo werd achteraf gediskwalificeerd voor te vroeg starten.

Lobke Berkhout was zelf heel tevreden met het resultaat van gisteren (5de) en vandaag (2de). Sinds de vorige World Cup in Spanje is er gewerkt aan het âpuzzelenâ in deze lichte onvoorspelbare
omstandigheden.

Berkhout zei na afloop: âMet bijzonder weinig wind hebben we
gisteren een 5e plaats behaald. Vandaag ging het ook super goed en kwamen we als 2e over de finish. Geheel onverwachts en echt volledig ten onrechte kregen we een OCS (te vroege start) van de jury, terwijl de Franse boten eerder weg waren. Onterechte gevoel dus! Maar het zeilen ging fantastisch en dat nemen we meer mee.â

Van Vianen nog net in top tien in Laser
Van de 144 Laser zeiler laat Olympisch kampioen Paul Goodison zien hoe het moet. Goodison veroverde het goud in China in heel weinig wind, vanaf vandaag gaat de Engelsman in Hyeres ook aan de leiding.
Nederlander Eduardo van Vianen ligt na drie gezeilde wedstrijden op een negende plaats. Beste Kernploeglid is Rutger van Schaardenburg op een 28ste plaats.

Groeneveld, Bes en Van der Werf in de herkansing bij het match racen Renee Groeveveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf wonnen in de groepsfase vier van de zeven wedstrijden. Dat was niet genoeg voor directe plaatsing in de gold group. Nu moeten de Nederlandse match racers via de herkansing een plaats bij de laatste acht zien te veroveren.

Bouwmeester vecht zich goed terug
Het zit Delta Lloyd Kernploeg lid Marit Bouwmeester ook nog niet mee in Hyeres. Ze begon met een zwarte vlag diskwalificatie op de eerste dag. Daardoor moest ze op dag twee een wedstrijd uitzitten. De tweede pot werd de talentvolle Friese zeilster 14de. En vandaag 27 april werd ze bestraft door de scheidsrechters voor onrechtmatig de boot
âvoortbewegenâ. Ze moest een penalty draaien. Getergd begon ze aan race drie en scoorde een dik verdiende twee plaats. Ze staat na drie races 38ste.

(foto Marit Bouwmeester tweede!, fotograaf Thom Touw)

Costers en Stevens in 470 vechten voor elke plekje
De Costers staan 28ste met een 5de, 25ste en 24ste plaats. De Stevens zoals Steven Krol en Steven Le Fevre zich noemen staan 38ste, maar eindigden in een stijgende lijn (41ste, 12de en 6de).

Paralympische zeilers houden eer hoog
Thierry Schmitter staat ondertussen op een podiumpositie in de 2.4 klasse. Met een derde plaats laat Schmitter zien dat hij op het goede spoor zit en is hij voorlopig het enige lid van de Kernploeg op medaillekoers.

Udo Hessels, Mischa Rossen en Marcel van de Veen gaan aan de leiding in het Sonar klasse. Dit trio paralympische zeilers is er een poos uitgeweest en is bezig met een sterke comeback. Zie een film van het trio op http://vimeo.com/11133734.