Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Projectsubsidie voor duurzame inzetbaarheid zorgpersoneel Limburg Zorg aan Zet kan rekenen op een provinciale subsidie van 77.765,- voor het pilotproject implementatie Work Ability Index in Zorg en Welzijn Limburg. Doelstelling van dit project is een duurzaam inzetbaarheidsbeleid te ontwikkelen om het zorgpersoneel langer en met plezier aan het werk te houden.

Zon 10.000 medewerkers van 15 Zorg- en Welzijnsorganisaties in Limburg gaan de zogenaamde Work Ability Index (vragenlijst) toepassen. Dit van oorsprong Fins instrument geeft inzicht in het arbeidsvermogen van mensen. De vragenlijst gaat in op het huidige werk van de werknemer, zijn kennis en vaardigheden, zijn normen en waarden en zijn fysieke en geestelijke gezondheid. De eindscore is een goede voorspeller van iemands inzetbaarheid nu en in de toekomst én er kunnen vroegtijdig (gezondheids)risicos uit afgeleid worden. Het is daarmee een goed instrument om ondermeer duurzame inzetbaarheid binnen organisaties bespreekbaar te maken en daarvoor een plan op te stellen.

De deelnemende werkgevers aan het project verplichten zich een dergelijk plan van aanpak met concrete acties op te stellen. Dat is nodig omdat uit diverse onderzoeken blijkt dat er op termijn personeelstekorten zullen ontstaan in de zorg. Deze tekorten worden voor heel Nederland verwacht, maar Limburg zal er, als gevolg van bevolkingsdaling en vergrijzing, naar verwachting versterkt mee geconfronteerd worden. Daarnaast hebben de Limburgse zorginstellingen, zo is gebleken uit het eerdere project van Zorg aan Zet Duurzaam doorwerken in de zorgsector, te maken met een sterk verouderend personeelsbestand. Dit versterkt het belang van het zo gezond en gemotiveerd mogelijk inzetbaar blijven houden van het zorgpersoneel in Limburg.

28-4-2010 12:58