KRO

KRO's Goedemorgen Nederland: Historisch dieptepunt in het vertrouwen in Jan Peter Balkenende als premier

Uitzenddatum: 28/04/2010

Het vertrouwen in Jan Peter Balkenende is gedaald tot een historisch dieptepunt vertelt Tom van Dijk van onderzoeksbureau Intomart GfK vanmorgen in de uitzending van KRO's Goedemorgen Nederland. Het programma doet in samenwerking met Intomart GfK en de Vrije Universiteit een nieuws- en opinieonderzoek naar de berichtgeving rond de verkiezingen. Hoe beinvloedt de beeldvorming de populariteit van politieke partijen en lijsttrekkers. Tot aan de week van 9 juni worden elke woensdag in de uitzending de meest recente resultaten doorgenomen.

In het nieuws in kranten, op tv, en internet worden de meeste partijen succes en steun toegekend (zie figuur 1). Slechts drie partijen vormen daarop een uitzondering: de PvdD, de PVV en het CDA. Over het CDA verschijnt een reeks artikelen met een negatieve lading, onder andere in de Volkskrant over het historische dieptepunt in het vertrouwen in Jan Peter Balkenende als premier. De PvdD door interne strijd over de plaats van Esther Ouwehand op de kandidatenlijst. De PVV ook door interne strubbelingen en verlies in de peilingen.

Groen Links wordt vooral in de periode van 12 tot 25 april winst toegeschreven, omdat de partij op het congres geloofwaardig uitstraalt mee te willen regeren. D66 doet het goed in de periode van 22 februari tot 11 april ook door de wijze waarop over hun congres wordt gesproken en geschreven. De meest positieve berichtgeving ontvangt de PvdA in een reeks berichten.

Welke lijsttrekkers vallen de kiezers in positieve of negatieve manier op in het nieuws? In figuur 2 is te zien dat Rutte en Cohen cirkelen rond het midden van een positieve en een negatieve waardering. Het gaat nog slechts om flauwe uitschieters. Het meest negatief komt Balkenende in het nieuws naar het oordeel van de kiezers. De campagnes zijn nog maar nauwelijks begonnen, maar verontrustend voor het CDA is wel dat ook onder de eigen achterban de kritiek op Balkenende toeneemt.

Ook de wisselingen in de partijvoorkeur is in het onderzoek meegnomen. In figuur 3 zijn de wisselingen in de afgelopen week vergeleken met de week daarvoor. De groene pijlen geven weer dat kiezers constant zijn in hun keuze. De rode pijlen duiden op wisselingen. Het blijkt dat kiezers de PVV in de afgelopen week hebben verlaten en nu zeggen niet te gaan stemmen. De VVD en PvdA winnen van de groep kiezers die eerst nog geen partijkeuze hadden gemaakt én van kiezers die eerst zeiden CDA te gaan stemmen. De PVV en het CDA zijn de verliezers.

KRO's Goedemorgen Nederland, elke werkdag van 7.00 uur tot 9.00 uur op Nederland 1.