Provincie Utrecht

Provincie Utrecht koploper talentontwikkeling sporters

28-4-2010 -

Hoe zorg je dat Nederlands talent de top bereikt?

Op het landelijke congres van NOC*NSF over talentontwikkeling bleek de provincie Utrecht koploper. In een druk bezochte workshop liet Vereniging Sport Utrecht/Olympisch Netwerk Midden Nederland (VSU/ONMN) zien wat zij in opdracht van de provincie heeft bereikt. Op basis van een onderzoek naar kansrijke sporten zijn er drie regionale talentcentra (RTC's) opgezet.

Olympische ambities
Het bieden van faciliteiten aan talenten om zo de doorstroming naar de top beter te laten verlopen, past binnen het Olympisch Plan 2028. Hierin zijn `een excellerende omgeving voor topsporters' en `het creëren van een topsportcultuur' opgenomen. Regionale talentcentra zijn hierin een belangrijke stap.

Door de RTC's worden talenten in de gelegenheid gesteld om dichtbij huis op hoog niveau (samen) te kunnen trainen. RTC's zorgen in samenwerking met VSU/ONMN niet alleen voor uitstekende trainingsfaciliteiten, ze hebben ook een goed faciliteitennetwerk zoals medische begeleiding, mentale begeleiding, voedingsadvies, maatschappelijke begeleiding en goede contacten met onderwijsinstellingen.

VSU/ONMN is in 2009 begonnen om badminton, korfbal en waterpolo intensief te ondersteunen bij het opzetten dan wel professionaliseren van drie Regionale Talentencentra (RTC's) in de provincie Utrecht. In de workshop werd duidelijk dat de uitvoering voorspoedig gaat. Voor vele aanwezigen is dit een inspirerend voorbeeld: "Zeer interessante workshop, goed om te zien dat de doorstroming naar de top in Utrecht goed is georganiseerd".

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196