Gemeente Tilburg

Persbericht
28 april 2010

Burgemeester sluit growshop Flower Power

Ruim 6 kilo softdrugs aangetroffen bij growshop

De burgemeester heeft op 23 april 2010 besloten dat de growshop Flower Power aan de Leonard van Vechelstraat 3 drie maanden dicht moet van 10 mei tot 10 augustus 2010. De politie trof op 20 januari 2010 in het kantoor bij de growshop 6.117 gram hennep en hasj aan. Bovendien hebben bezoekers van de growshop tegenover de politie verklaard dat zij softdrugs hebben gekocht in de growshop.

Growshop 3 maanden dicht

De burgemeester vindt het belangrijk om overtredingen bij growshops tegen te gaan.
Waarnemend burgemeester Ivo Opstelten: "De gemeente treedt hard op tegen de handel in drugs en de criminaliteit die in die wereld omgaat. In die handel spelen growshops vaak een belangrijke rol. Als zij de Opiumwet overtreden moeten ze keihard worden aangepakt. Verdere criminalisering van de hennepwereld is onacceptabel."

Wet- en regelgeving

De burgemeester heeft gehandeld volgens de richtlijnen die op 17 december 2007 zijn vastgesteld. Deze richtlijnen bepalen hoe moet worden gehandhaafd bij overtredingen met betrekking tot growshops en smartshops. Als in een growshop softdrugs worden aangetroffen, wordt deze locatie zonder waarschuwing gesloten. De sluitingsduur is dan afhankelijk van de hoeveelheid aangetroffen drugs.

Artikel 13b van de Opiumwet geeft de burgemeester de bevoegdheid om een voor publiek toegankelijke locatie met bestuursdwang (tijdelijk) te sluiten, als daar in strijd met de Opiumwet soft- of harddrugs worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn. Tegen het besluit tot sluiting kan door de eigenaar van de growshop bezwaar worden ingediend.
---