Gemeente Breda

Buitenschoolse opvang bij sportcomplexen en scoutinglocaties in Breda

Vanaf nu bestaat in Breda de mogelijkheid tot buitenschoolse opvang in sport- en scoutinggebouwen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten hieraan medewerking te verlenen om zo bij te dragen tot het meer bewegen van de Bredase jeugd. Sportverenigingen kunnen daardoor extra inkomsten genereren en hun positie versterken. Bovendien krijgen door de uitbreiding van het aantal kindplaatsen de aanbieders van buitenschoolse opvang meer mogelijkheden om aan de groeiende vraag te voldoen.

Om het gebruik van sport- en scoutinggebouwen voor buitenschoolse opvang toe te staan is het nodig de huur- of opstalovereenkomsten met verenigingen of het bestemmingsplan aan te passen. Bestaande overeenkomsten staan immers niet toe dat een (sport)clubhuis voor andere doeleinden wordt gebruikt dan die van de vereniging.

Het gebruik van de beschikbare sport- en speelruimte na schooltijd dient meerdere belangen. Aanbieders van buitenschoolse opvang (BSO) kunnen nu meer kindplaatsen realiseren en beter voldoen aan de groeiende vraag. Onder de jeugd bestaat behoefte aan sporten en bewegen en door opvang aan te bieden bij sportcomplexen kunnen ze hier op een aantrekkelijke en actieve manier hun tijd doorbrengen. Dat sluit weer aan op het landelijk en lokaal belang om kinderen te stimuleren tot meer bewegen.

Er lopen in Breda al proefprojecten met als doel te zoeken naar nieuwe vestigingsmogelijkheden om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar buitenschoolse opvang. Verschillende verenigingen hebben interesse in het huisvesten van buitenschoolse opvang. Zes BSOâs in sportgebouwen en scoutinggebouwen zijn officieel ingeschreven in het gemeentelijk register kinderopvang. Diverse verenigingen geven aan interesse te hebben in het huisvesten van buitenschoolse opvang. Als een vereniging de accommodatie verhuurt aan een kinderopvangorganisatie, blijft de opvangorganisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de activiteiten.

Uit onderzoek als de Burgerenquête blijkt dat zes op de tien kinderen te weinig beweging te krijgen.
De gemeente ziet vanuit het sportbeleid en het lokaal jeugdbeleid daarom belangrijke voordelen in het bevorderen van de samenwerking tussen scholen, opvang- en sportorganisaties. Hiervoor zijn meerdere acties ingezet. Het gaat om het formuleren van beleid voor sport en beweging voor de jeugd op en na school; het stimuleren van medegebruik van sport- en speelruimte en de inzet van combinatiefuncties. Het jeugdbeleid is geformuleerd in onder andere de Lokale Educatieve Agenda en de Maatschappelijke visie Breda 2020.

Sportverenigingen die hun gebouw en eventueel sportterrein aanbieden voor buitenschoolse opvang leveren hiermee een bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke problemen zoals het tekort aan plaatsen voor BSO en overgewicht bij kinderen. Daarnaast kan de sport-BSO de verenigingen extra inkomsten en ook nieuwe leden opleveren.

Breda, 28 april 2010