Gemeente Abcoude


Tweede Kamer stemt in met herindeling van Abcoude en De Ronde Venen

De Tweede Kamer heeft dinsdag 20 april officieel ingestemd met het wetsvoorstel om Ab-coude en De Ronde Venen samen te voegen tot één nieuwe gemeente. Met dit besluit is een belangrijke stap gezet op weg naar de vorming van een nieuwe gemeente per 1 januari 2011.

De burgemeesters Marianne Burgman van De Ronde Venen en Jan Streng van Abcoude laten, namens de stuurgroep die de herindeling voorbereidt, weten blij te zijn met het besluit. "In de Tweede Kamer bestaat een breed draagvlak voor dit besluit. Een ruime meerderheid vindt dat het samengaan van Abcoude en De Ronde Venen een sterke, nieuwe gemeente oplevert in het noordwesten van de provincie Utrecht. Met dit besluit ontstaat ook duidelijk-heid over hoe de toekomst van onze gemeenten eruit ziet. De komende maanden gaan we dan ook met veel enthousiasme verder om er voor te zorgen dat de nieuwe gemeente per 1 januari 2011 een vliegende start kan maken." In de stuurgroep zitten naast de twee burgemeesters ook wethouder Jan van Breukelen van De Ronde Venen en wethouder Jobke Vonk-Vedder van de gemeente Abcoude

De nieuwe gemeente die ontstaat na samenvoeging van Abcoude en De Ronde Venen zal ruim 43 duizend inwoners tellen. Waarschijnlijk nog voor de zomer zal de Eerste Kamer zich buigen over het wetsvoorstel. Op 24 november 2010 vinden verkiezingen plaats voor de ge-meenteraad van de nieuwe gemeente, die 27 zetels zal gaan tellen.
---

28 april 2010