Canada weigert geld vrij te maken voor veilige abortus

28/04/2010 14:30

World Population Foundation/ MYBODY

Als gastheer van de G8 en G20 top in juni, wil de Canadese premier Stephen Harper de gezondheid van moeders in ontwikkelingslanden hoog op de agenda zetten. Maandag liet de heer Abbott, parlementair secretaris van de minister voor internationale samenwerking, mevrouw Oda, weten dat Canada echter niet van plan is om geld vrij te maken voor abortus. De bijdrage van Canada aan anticonceptie en andere middelen of diensten voor gezinsplanning staat ook nog ter discussie.

WPF/MYBODY is zeer ongelukkig met dit conservatieve standpunt. Seksuele en reproductieve gezondheidszorg is onderdeel van goede en kwalitatieve gezondheidszorg en behelst ook gezinsplanning en anticonceptie waaronder toegang tot veilige abortus.

Het is niet mogelijk om seksuele en reproductieve gezondheidszorg op te splitsen. 13% van alle moedersterfte vindt plaats als gevolg van onveilige abortussen. Gezinsplanning, inclusief abortus, verbetert de gezondheid van vrouwen en kinderen. Samen met diverse partijen wereldwijd, tekende WPF/MYBODY een brief aan de Canadese premier om hem te overtuigen dat de internationale gemeenschap van mening is dat elk beleid dat erop gericht is de gezondheid van moeders te verbeteren, deze elementen moet bevatten.

Niet eerder sprak de Canadese overheid zich zo duidelijk uit over dit onderwerp. Omdat Canada dit jaar voorzitter is van de G8, speelt het land een leidende rol bij het bepalen van de agenda van de top. Premier Harper ziet graag dat de groep overheden, niet gouvernementele organisaties en bedrijven stimuleert om fondsen en andere middelen ter beschikking te stellen voor programma's ter preventie van de miljoenen sterfgevallen van moeders en kinderen in ontwikkelingslanden.

De houding van de Canadese overheid is een stap terug: vorig jaar op de G8 top, committeerde de overheid zich aan het belang van seksuele en reproductieve gezondheidszorg. De G8 erkende toen dat moedersterfte direct te maken heeft met seksuele en reproductieve gezondheid. In 2010, het jaar waarin ook de internationale review van de Millenniumdoelen plaatsvindt, zouden de eerste stappen voor implementatie besproken worden.

Het zal bovendien lastig worden voor de G8 top om tot overeenstemming te komen over beleid voor de gezondheid van moeders als Canada zich onwrikbaar opstelt m.b.t. abortus. Recentelijk hebben de Britse en Amerikaanse Ministers van Buitenlandse Zaken, zich nog uitgesproken voor het belang van abortus als het gaat om het verbeteren van de gezondheid van moeders.