Provincie Drenthe

Samenvattende besluitenlijst

van de vergadering van
provinciale staten van Drenthe

gehouden op 21 april 2010




2




BESLUITENLIJST
Vergadering van Provinciale Staten van Drenthe
Woensdag 17 maart 2010


U kunt de statenvoorstellen en de ingezonden brieven, alsmede de besluitenlijsten en samenvattin- gen, via het DocumentVindSysteem (DVS) inzien op de website van de provincie onder het volgende adres: www.drenthe.nl/provincialestaten

Ingediende moties en amendementen zijn als bijlage opgenomen bij deze besluitenlijst.

Aanwezig: mevrouw J.M. Pannekoek-van Toor (VVD) De voorzitter: A.S. Schiphuis, vanaf punt 8. J. Tichelaar mevrouw G. Seinen (CDA) J. Slagter (PvdA) De leden: mevrouw G.H. Smith (GroenLinks) A. van der Tuuk (PvdA) (vice-voorzitter) mevrouw M. Stijkel-Kuijpers (ChristenUnie) J.J. Baltes (VVD) G.J. Udding (VVD) H. Beerda (PvdA) E.R. Veenstra (PvdA) M.A.M. Berends (PvdA) J. Vester (SP) (deels) W.A.R. Boer (PvdA) A. Wendt (ChristenUnie) H.H. van de Boer (VVD) R. Westerhof (SP) mevrouw K.J. Datema-Klöpping (SP) Th.J. Wijbenga (CDA) D.B. Dijkstra (CDA) B.J. Ziengs (VVD) K.R. Dijkstra (PvdA)
R.D. Esseveld (SP) (deels) mevrouw J. Stapert, waarnemend griffier R. Fokkens (PvdA)
mevrouw W.G. Goudriaan-Visser (PvdA) Voorts aanwezig de leden van GS: E. Hemsteede (PvdA) mevrouw T. Klip-Martin (VVD) H.R. Hornstra (PvdA) H. Baas (ChristenUnie) A. Huizing (PvdA) R.W. Munniksma (PvdA) (deels) S. de Jong (CDA) J.H. Bats (VVD) mevrouw M.J. Kaal (CDA) mevrouw J.G. Vlietstra (PvdA) A. Kerstholt (VVD)
H. Klaver (CDA) Afwezig: J.H. Lammers (CDA) L. Bomhof (VVD) J. Langenkamp (GroenLinks) A.G.H. Peters (CDA) mevrouw W.L.M. Mastwijk-Beekhuijzen (CDA) A.Timmerman (VVD) T.S. Medemblik (ChristenUnie)
mevrouw A.H. Mulder (CDA) t/m punt 7 Afwezig van GS: mevrouw J.H. Mustamu (PvdA) mevrouw A. Haarsma (PvdA) P.H. Oosterlaak (SP)
3





1. Opening en mededelingen
De voorzitter opent de vergadering om 14.00 uur. Er zijn geen mededelingen.


2. Ingekomen stukken
Besloten wordt de ingekomen stukken af te doen conform de voorstellen op de lijst.


3. Vaststelling van de agenda
De agenda wordt vastgesteld conform de voorlopige agenda.


4. Vaststelling besluitenlijst van de vergadering van PS van 17 maart 2010 De besluitenlijst wordt vastgesteld conform het concept.


5. Onderzoek geloofsbrieven van de heer A.S. Schiphuis te Eelderwolde Op voorstel van de voorzitter benoemen de staten tot leden van de commissie die de geloofsbrieven van de heer Schiphuis onderzoekt: de heer Beerda (rapporteur), mevrouw Pannekoek en de heer Oosterlaak.
De commissie rapporteert dat uit haar onderzoek is gebleken dat de heer Schiphuis aan alle in de Provinciewet gestelde eisen voldoet en adviseert tot zijn toelating als lid van Provinciale Staten. De staten besluiten overeenkomstig het advies van de commissie.


6. Installatie van de heer Schiphuis
De heer Schiphuis legt in handen van de voorzitter de voorgeschreven eed af.


7. Afscheid van mevrouw A.H. Mulder
De voorzitter spreekt namens de staten een woord van afscheid tot het vertrekkende statenlid me- vrouw Mulder en biedt haar een cadeau en bloemen aan. Mevrouw Mulder spreekt een dankwoord uit. De vergadering wordt 20 minuten geschorst zodat de leden persoonlijk afscheid kunnen nemen van mevrouw Mulder en de heer Schiphuis kunnen verwelkomen als nieuw lid.


8. Benoemingen in statencommissies
Op voorstel van de CDA-fractie besluiten de staten tot benoeming van mevrouw Kaal als lid van de statencommissie BFE en tot benoeming van de heer Schiphuis als lid van de statencommissie CW.


9. Mondelinge vragen
Namens Groen Links vraagt de heer Langenkamp wat er verkeerd is gegaan in het overleg dat gede- puteerde Klip heeft gehad met Bouwend Nederland en met de woningbouwcorporaties over de verla- ging van de EPC-norm naar 0,5 als onderdeel van het 100.000 woningenplan. Is het juist dat dit over- leg geen resultaat heeft opgeleverd en dat de gedeputeerde de uitkomst van de gesprekken ontluiste- rend heeft genoemd?
In haar beantwoording geeft gedeputeerde Klip aan dat de systematiek (software) bij dit plan nog niet goed functioneert en onjuiste uitkomsten van de investeringen laat zien. Er is meer tijd nodig om tot een zorgvuldige en gerichte uitvoering van de te plegen investeringen en van daarvan te verwachten energiebesparing te komen. De ambities, ook vanuit de gemeenten, staan echter bij partijen nog overeind en het college verwacht dat de gesprekken met Bouwend Nederland en de corporaties een positief vervolg zullen krijgen. Het moet niet ontaarden in een machtsstrijd, dit temeer omdat partijen uiteindelijk hetzelfde resultaat willen behalen. Wel is dan voldoende proeftijd nodig en de oorspronke- lijke geplande datum van 1 juli 2010 is niet meer haalbaar.

4





10. Voorstellen

Bespreekstukken (B-stukken)

10a. Statenstuk 2010-424, Commissie regionaal overleg Hoogeveen ex artikel 8:58 Wet luchtvaart
Inhoud: GS adviseren om voor de Luchthaven Hoogeveen een CRO (Commissie Regionaal Overleg) als bedoeld in artikel 8:58 van de Wet luchtvaart in te stellen en de bevoegdheden als bedoeld in arti- kel 8:59 Wet luchtvaart over te dragen aan GS.

Samenvattende reactie van de fracties
De SP-fractie vindt het ongewenst om de bevoegdheden van PS aan het college te delegeren, gelet op de onzekere toekomst van het vliegveld, de twijfels over de economische meerwaarde en vanwege milieutechnische aspecten (geluidcontour). De argumenten om bevoegdheden wel over te dragen ontbreken volgens de SP
De andere fracties steunen deze wens niet.

Reactie van het college van GS op hoofdlijnen
Gedeputeerde Bats vindt het delegeren van de voorgestelde bevoegdheden uit praktisch oogpunt gewenst. De staten beschikken over andere bevoegdheden om eventueel de vinger aan de pols te houden. Het college zal een afvaardiging in de commissie vanuit milieutechnische discipline bepleiten.

Besluit.
Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het voorstel aangenomen; de fractie van de SP stemt tegen het voorstel.

10b. Statenstuk 2010-428, notitie van het IPO `Profiel Provincies'. Inhoud: Het IPO-document bevat voorstellen om te komen tot een meer slagvaardig, democratisch en efficiënt openbaar bestuur. De staten worden in de gelegenheid gesteld om op dat document te reage- ren.

Samenvattende reactie van de fracties
Namens alle fracties spreekt de heer Van de Boer en hij benadrukt dat het IPO-document de uitkomst is van een langdurig en moeizaam overleg, waarbij het inspelen op de voorgestelde bezuinigingen een complicerende factor was. Het document bevat een minimale uitkomst, maar tegelijk was dit het- geen maximaal haalbaar was; een scherpere profilering zat er helaas niet in. Het voorstel is om in te stemmen met het document en de kritische kanttekening daarbij en met ver- wijzing naar het PS-besluit tot vaststelling van de beleidsvisie `Provincie Nieuwe Stijl'.

Reactie van het college van GS op hoofdlijnen
Het college neemt kennis van het standpunt van de staten en stemt daarmee in.

Besluit.
Na beraadslaging en na stemming is het voorstel met algemene stemmen aangenomen.

5




Hamerstukken (A-stukken)

10c. Statenstuk 2010-421, Verordening rechtspositie gedeputeerden, staten- en commissie- leden.
Besluit: zonder beraadslaging wordt het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

10d. Statenstuk 2010-423, benoemingen leden Commissie Rechtsbescherming Besluit: zonder beraadslaging wordt het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

10e. Statenstuk 2010-422, voorstel over SAWA, Sensors en Water. Besluit: zonder beraadslaging wordt het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

10f. Statenstuk 2010-426, voorstel aanwijzing lid Algemene Vergadering IPO. Besluit: zonder beraadslaging wordt het voorstel met algemene stemmen aanvaard


11. Motie van de SP en GroenLinks over opslag van CO2 in de bodem van Drenthe Toelichting van de indieners.
Het gaat de indieners er niet om nu een discussie te voeren over nut en noodzaak over de opslag van CO2. maar wel om te voorkomen dat GS voortijdig meewerken aan het beschikbaar stellen van twee lege gasvelden, zoals gemeld in een persbericht van 15 april. Gelet op de nog gaande maatschappe- lijke discussie die is ontstaan na `Barendrecht' vinden de indieners het gewenst het signaal af te ge- ven om vooralsnog niet mee te werken aan de opslag van CO2 én om een maatschappelijk debat in gang te zetten over de CO2 opslag.

Samenvattende reactie van de andere fracties.
De fracties van PvdA en ChristenUnie zullen voor de motie stemmen om daarmee een signaal af te geven in de maatschappelijke discussie die is ontstaan rond de opslag van CO2. Voor de standpunt- bepaling van de provincie is leidend de uitkomst van de nog komende discussie rond de Structuurvisie Ondergrond en vooruitlopend daarop past een houding zoals die in de motie is verwoord, die kan worden samengevat met de term ja, mits, ook gelet op de term `vooralsnog'. De motie laat volgens deze fracties onverlet dat GS het gesprek met de Minister van EZ over eventuele opslag van CO2 kunnen voortzetten, maar er wordt wel een duidelijk streep gezet. De fracties van VVD en CDA steunen de motie niet. Zij wijzen erop dat de provincie niet het bevoegde orgaan is om hierover besluiten te nemen en dat met deze motie een verkeerd signaal wordt afgege- ven. Het beter is de volgende stap af te wachten inclusief de maatschappelijke discussie hierover en niet op voorhand de hakken in het zand te zetten.

Reactie van het college van GS op hoofdlijnen.
Het college hanteert over dit onderwerp de uitkomst van besluitvorming over de Structuurvisie Onder- grond als uitgangspunt, inclusief een goede communicatie en maatschappelijk discussie hierover. Het college zal zeker niet meewerken aan de opslag van CO2 als dit niet veilig is, al ligt de eindverant- woordelijkheid en de beslissing daarover bij de Minister van EZ. De besluitvorming over de structuur- visie staat gepland voor december 2010. Vooruitlopend daarop is het college met de Minister in ge- sprek om voor maximaal twee velden in Noord-Drenthe eventueel mee te werken aan een demonstra- tieproject voor de opslag van CO2. In verband met de positie van de provincie in het vervolgoverleg met de minister ontraadt gedeputeerde Klip de motie.

6




Besluit.
Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken wordt de motie aangenomen. De fracties van de SP, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie stemmen voor de motie, de fractie van CDA en VVD stemmen tegen de motie.


12. Sluiting
De vergadering wordt gesloten om 16.35 uur.

De volgende vergadering zal plaatsvinden op woensdag 2 juni 2010.

Vastgesteld in de vergadering van provinciale staten van 2 juni 2010.

, voorzitter

, waarnemend griffier

7