Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout

Oosterhout, 28-04-2010

Politie onderzoekt overval exploitant tankstation

LAGE ZWALUWE: Vanmorgen heeft omstreeks 05.45 uur een gewapende overval plaats gevonden op de 57-jarige eigenaar van een tankstation aan het Plantsoen. De daders hebben in elk geval sigaretten en geld buit gemaakt.

De twee overvallers, waarvan er één met een vuurwapen dreigde, hebben de tankshophouder opgewacht toen hij vanmorgen vroeg op het eigen terrein achter zijn woning de hond aan het uitlaten was. De politie vermoedt dat gelet op de wijze waarop de overval heeft plaats gevonden de daders goed op de hoogte waren van de gewoonten van het slachtoffer en de situatie tevoren verkend hadden. Het slachtoffer werd bedreigd met een vuurwapen en moest de overvallers begeleiden naar het naast de woning gelegen tankstation. Daar werden sigaretten en een nog onbekend geldbedrag buitgemaakt.

Vervolgens zijn de overvallers met de aangever naar zijn woning gegaan. Ook hier werden diverse vertrekken doorzocht. De eigenaar werd daar geboeid achter gelaten maar wist zichzelf te bevrijden en alarm te slaan. De daders zijn op onbekende wijze gevlucht. Over hun
vervoermiddel is niets bekend. De politie heeft een buurtonderzoek ingesteld. Ook is in de loop van de morgen een SMS-Alert bericht verstuurd aan de deelnemers in de omgeving. De overval heeft op het slachtoffer en zijn gezin veel indruk gemaakt. Er is slachtofferzorg gewaarschuwd om hen bij te staan

Tekst SMS-Alert bericht:

Lage Zwaluwe, Plantsoen 28/4 overval m wapen, 0m 05.50. 2 pers donkere huidskl. Lang stevig donker jack / kleding hoofd bedekt mog. Eerder gezien. Tips 0900-8844.

Zoon gearresteerd na mishandeling vader

ALMKERK: De politie heeft dinsdagavond rond 18.00 uur in een woning een 20-jarige man

aangehouden die verdacht wordt van huiselijk geweld. Zijn 52-jarige vader deed aangifte. Hij verklaarde zijn zoon soms psychotisch is en dan agressief wordt. Gisteren ontstond er ruzie toen hij zijn zoon geen sigaret wilde geven. De verdachte gaf zijn vader met gebalde vuist een klap boven diens linkeroog. Direct daarop had zijn zoon hem beet gepakt. Op een gegeven moment wist vader zich los te rukken en de politie te waarschuwen. De verdachte is in verzekering gesteld.

Twee overvallers aangehouden via DNA

OOSTERHOUT: Een BRT (Bovenregionaal Recherche Team) heeft dankzij dadergerichte aanpak en DNA-onderzoek twee mannen van 20 en 22 jaar aangehouden in verband met overvallen. Deze overvallen vonden plaats op een juwelier in Oosterhout, een bedrijfsleider van een restaurant in Haarlem en op een familie in een woning in Amsterdam. Een van de verdachten wordt ook ervan verdacht betrokken te zijn bij de
voorobservatie van een juwelierszaak in Rijssen.

Op goede weg
Het BRT startte het onderzoek op een van deze mannen in het kader van dadergerichte aanpak. Vanaf Ipol kreeg het rechercheteam informatie dat deze man zich vermoedelijk bezig hield met het plegen van overvallen. Na bestudering van beschikbare video-opnamen van de overval in Oosterhout, het DNA-onderzoek, de aangiften en getuigenverklaringen werd het voor de rechercheurs duidelijk dat ze op de goede weg waren met deze verdachte. Tijdens het verdere onderzoek kwam een tweede verdachte in beeld.

Kopstoot
Op last van de officier van justitie van het parket Amsterdam bereidde het BRT zich voor op de aanhoudingen. Voordat dit op grond van de verdenkingen kon plaatsvinden werd een van hen vanwege mishandeling van een burger door politiemensen van een wijkteam aangehouden. Aangekomen op het politiebureau gaf hij de hulpofficier een kopstoot en tijdens de daarop volgende worsteling brak een politieman zijn voet. Vervolgens werd de verdachte ook aangehouden in verband met de genoemde
overvallen. De andere verdachte werd door een arrestatieteam in zijn woning aangehouden.

Horloges, geld, gsm's en dure auto
Bij de overvallen die eind 2008 en vorig jaar plaatsvonden, werden onder meer kostbare horloges, contant geld, gsm's en een dure auto buitgemaakt. Deze auto werd twee dagen na de woningoverval
teruggevonden in de Watergraafsmeer. Bij de afhandeling door de rechercheteams van de regio's waar e.e.a. had plaatsgevonden werden goederen aangetroffen en in beslag genomen. Op een aantal goederen werd DNA-materiaal aangetroffen dat werd vergeleken in de landelijke DNA-databank. Hier kwam in een aantal gevallen een match uit met de beide aangehouden verdachten.

Juwelierszaak observeren
De voorobservatie van de juwelierszaak in Rijssen kwam aan het licht doordat het omstanders opviel dat de verdachte samen met anderen al om half 9 's morgens met petje of capuchon op in een nog lege winkelstraat een juwelierszaak onder de loep namen. De omstanders waarschuwden de plaatselijke politie die hier onderzoek naar deed.

Aangezien in een aantal gevallen sprake was van meer dan twee
verdachten sluit het BRT en de officier van justitie meer aanhoudingen niet uit.

Eerder verzonden persbericht MW-Brabant over de Oosterhoutse overval

OOSTERHOUT: Twee gemaskerde mannen hebben dinsdagmorgen (28 april 2009) rond 11.00 uur een overval gepleegd op een juwelier aan de Arendstraat. Ze kwamen de zaak binnen en bedreigden het personeel met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. De mannen haalden enkele vitrines leeg en namen een hoeveelheid sieraden mee. Via dezelfde weg renden ze vervolgens weg.

De politie is begonnen met een sporenonderzoek en een buurtonderzoek. Ze zoekt met name getuigen uit de winkelstraat die de overvallers hebben zien vluchten of hebben zien arriveren bij de zaak. Deze getuigen worden met klem gevraagd zich te melden op 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland

Aanhouding na vernieling ruit

KAATSHEUVEL: De politie heeft vannacht omstreeks 00.50 uur een 19-jarige jongeman uit Kaatsheuvel aangehouden omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de vernieling van een ruit van de woonkamer van een woning aan de St Josephstraat. Met een nog onbekend voorwerp was de ruit ingegooid.

Een getuige gaf vannacht door het merk en kenteken door van de auto waarin de daders wegreden. Een van de surveillance eenheden zag terwijl zij naar de melding reden de bedoelde auto staan. Er stapte een 19-jarige jongeman uit die in die straat bleek te wonen. Hij beweerde dat hij alleen in die auto gereden had. Hij is aangehouden. Er bleek op het adres waar de ruit vernield was niemand thuis te zijn. De politie stelt een nader onderzoek in naar de achtergronden van deze vernieling.

Auteur
Willem van Hooijdonk

Laatst gewijzigd 28-04-2010 15:33 | © Regio Midden en West Brabant |