Gemeente Leeuwarden


Omleiding door ruimen bommen vliegbasis

Bron: Gemeente Leeuwarden (26-04-2010)

Op de vliegbasis in Leeuwarden zijn in januari vier vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het zijn zogenaamde 500 ponders, zware vliegtuigbommen van Engelse makelij.

Het vliegveld is in de Tweede Wereldoorlog veelvuldig gebombardeerd. Eerst door de Duitsers, en toen het vliegveld eenmaal in Duitse handen was, door de geallieerden. De vliegbasis Leeuwarden legt een nieuwe rondweg aan. De basis is tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gebombardeerd. Niet alle bommen gaan af tijdens een bombardement. Zogenaamde blindgangers. Daarom moeten er bij geplande werkzaamheden altijd eerst gekeken worden of er ook bommen liggen. Er is na de vondst van de vier bommen in januari nog doorgezocht naar meerdere bommen, maar die zijn in dit gebied niet gevonden.

Ontruiming
De bommen worden op woensdag 28 april gedemonteerd door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Hierbij wordt zo weinig mogelijk risico voor de omgeving genomen. Dit betekent dat niemand, mens of dier, zich tijdens de demontage binnen een straal van 1530 meter ten opzichte van de vindplaats van de bommen mag bevinden. Er worden 54 woningen ontruimd.
Er is een noodverordening van kracht. Niemand mag het gebied in tussen 10.00 en 17.00 uur in. Dat betekent dat de politie mensen die het gebied toch betreden kan bekeuren of oppakken. Mensen die hun huis uit moeten, kunnen op 28 april vanaf 10.00 uur terecht in het dorpshuis van Engelum (Folkert Klazingastrjitte 25, 9038 TG Engelum).

Omleiding
Het gebied rond Engelum is afgezet door de politie. Tussen 10.00 en 17.00 uur kan er niemand het gebied in of uit. In de bijlage staan de omleidingsroutes. Ook de bus rijdt die dag tijdelijk een andere route.