Gemeente Leeuwarden

Wijkidee Huizum-West: Doe mee aan de boomkranswedstrijd!

Bron: Gemeente Leeuwarden (28-04-2010)

Bewoners van Huizum-West met groene vingers kunnen ervoor zorgen dat hun wijk de fleurigste van Leeuwarden wordt. Initiatiefnemer Albert Hahn ontving een Wijkwaardebon voor een boomkranswedstrijd.

Degene met de mooiste boomkrans maakt kans op een tuinwaardebon van 100,- euro. Bomen kleden een straat aan, maar wat Albert Hahn betreft mag de zwarte grond rondom de boomstam wel wat fleuriger worden. "Nu trekt een onderhoudsploeg een aantal keer per jaar door de wijk om de boomkransen onkruidvrij te houden. Het idee is dat bewoners een boomkrans adopteren en zelf beplanten. Als bewoner zorg je voor je eigen boom: je verwijdert zwerfafval, ongewenste planten en indien nodig geef je de boom wat extra water. De zorg voor een boomkrans geeft een verzorgd, gevarieerd en kleurrijk straatbeeld", vertelt initiatiefnemer Albert Hahn.
Daarnaast is 2010 het jaar van de biodiversiteit, dus ook in dat kader past het om in een boomkrans niet alleen een boom te poten, maar daar ook andere planten bij te zetten. Albert Hahn hoopt dat bewoners planten kiezen die insecten en vlinders aantrekken.

Wat moet u doen? U adopteert een boom bij u in de straat en plant bloemen en planten in de boomkrans (de zwarte grond rondom de boomstam). U zorgt ervoor dat de boomkrans netjes blijft en geeft de planten indien nodig water.

Hoe? Boomkransen kunnen worden beplant met bijvoorbeeld bloeiende één- en tweejarigen, vaste planten, kleine heesters of bollen. Voor de aanschaf van planten ontvangt u een bijdrage van Tuincentrum Beek (Verlengde Schrans 43, Leeuwarden). Bij aanschaf van EUR 30,- plantmateriaal ontvangt u een kortingsbon van EUR 15,-. Daarnaast dingt u automatisch mee naar de tuinwaardebon van EUR 100,-. De bonnen liggen voor u klaar bij Tuincentrum Beek. Kortingsbonnen zijn beschikbaar zo lang de voorraad strekt op basis van het beschikbare budget (EUR
1.500,-)

Wanneer? Voor 1 juli 2010 zal het wijkpanel de jurering van de boomkransen verzorgen en wordt de winnaar bekend gemaakt.

Meer info: Meld u dan aan bij Albert Hahn via e-mail a.hahn8@upcmail.nl.

Voorwaarden:
o Boomkransen kunnen worden beplant met bijvoorbeeld bloeiende één- en tweejarigen, vaste planten, kleine heesters of bollen. o Bewoners schaffen zelf de beplanting aan en kunnen gebruik maken van de kortingsmogelijkheid bij Tuincentrum Beek. o Bij de keuze beplanting mag het verkeer niet worden gehinderd. o Door de beplanting mag de grond van de boomkrans niet hoger worden dan het trottoir.
o Let ook op of eventueel aanwezige beluchtingkokers rond de boom niet verstopt raken en de wortels van de boom niet beschadigen. o De gemeente zal aandacht besteden aan de wedstrijd op de website en emailnieuwsbrief.
o Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.