Gemeente Lingewaal


Subsidie restauratie kerktoren Asperen

De gemeente Lingewaal heeft onlangs in een door haar aangespannen zaak tegen een besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gelijk gekregen bij de rechtbank in Arnhem.

De gemeente had beroep bij de rechtbank aangetekend tegen een geweigerde subsidie voor de restauratie van de kerktoren in Asperen.

Het eerder ingediende bezwaarschrift van de gemeente gaf de Minister geen aanleiding zijn beslissing te herzien. De discussie spitste zich toe op de vraag of de subsidiabele kosten in- of exclusief BTW hadden moeten worden vastgesteld. De Minister vond dat deze kosten inclusief BTW moesten worden vastgesteld, maar de gemeente was het daar niet mee eens.

Voor de gemeente was de beantwoording van deze vraag van groot belang. Als de kosten namelijk exclusief BTW waren vastgesteld, dan was de gemeente in aanmerking gekomen voor subsidie om de kerktoren te restaureren. De rechtbank constateerde dat de Minister de kosten ten onrechte inclusief BTW heeft vastgesteld en heeft de Minister opgedragen een nieuwe beslissing op het bezwaarschrift van de gemeente te nemen. De Minister heeft nog de mogelijkheid om hoger beroep tegen de uitspraak in te stellen.