Agentschap NL


Patent parade, 100 jaar Nederlandse uitvindingen & innovatie

Tijdens de World Intellectual Property Day op maandag 26 april vond de grootse opening plaats van de Patent Parade in DOK Delft.

Ruim 200 genodigden en bijna de gehele nationale pers woonden deze bijzondere happening in het kader van het 100-jarig bestaan van de Rijksoctrooiwet bij.

Uitvindersland
Directeur en gastheer Eppo van Nispen van DOK Delft liet aan de hand van enkele filmpjes zien dat Nederland wel degelijk een uitvindersland is. Na een uiteenzetting over de rol van octrooien door de directeur van NL Octrooicentrum, Guus Boesterhuizen, kwam uiteraard ook de grootste octrooiaanvrager van Nederland aan het woord: Philips, gevolgd door de 87-jarige uitvindster van de kunststof kettingkast: mevrouw Willemine Looijen van der Woerd. Deze laatste mocht ook de Patent Parade officieel openen.

Patent Parade in de pers
De opening van de Patent Parade trok veel (nationale) pers naar Delft. Zo waren medewerkers van NL Octrooicentrum te zien in het NOS journaal (NOS) en bij Hart van Nederland (SBS6) en te horen bij Business News Radio. Regionaal verslag deed Omroep West en het AD.

Opzienbarende uitvindingen
De Patent Parade is een ontdekkingstocht langs zeventig opzienbarende Nederlandse uitvindingen van de afgelopen 100 jaar. Zo is de allereerste CD-speler van Philips te zien, maar ook een nog nooit eerder vertoonde doorsnede van de Senseo. Veel uitvindingen zijn te bekijken en aan te raken, maar natuurlijk ook zelf uit te proberen. Zoals de rollator met stoep-oploper en het kogelvrij vest. Aanleiding voor de Patent Parade is het 100-jarig bestaan van de Rijksoctrooiwet. Met de Patent Parade wil NL Octrooicentrum laten zien dat octrooien niet alleen kunnen beschermen, maar ook kunnen inspireren.

Veel activiteiten
Gedurende het jaar zullen er allerlei lokale activiteiten plaatsvinden op scholen en met lokale ondernemers en MKB-ers, om zo uitvindingen, patenten en innovatie dichterbij de samenleving brengen. De parade is een initiatief van DOK Delft en NL Octrooicentrum in samenwerking met o.a. Philips en de TU Delft. Zie ook www.patentparade.nl.