Gemeente Breda

Hernieuwde kijk op natuur- en milieueducatie in het Bredase basisonderwijs

Op basis van een inventarisatie van landelijke ontwikkelingen en gesprekken met lokale onderwijsinstellingen is in Breda een hernieuwde kijk op natuur- en milieueducatie in het basisonderwijs ontwikkeld.

De gemeentelijke afdeling Natuur- en milieueducatie (NME) heeft gekeken hoe beter kan worden aangesloten bij allerlei maatschappelijke themaâs en landelijke ontwikkelingen en op de wensen van het Bredase basisonderwijs.

Wethouder Wilbert Willems: âUit onderzoek is het belang van natuur- en milieueducatie onlangs weer eens duidelijk gebleken. Kinderen die daarmee in aanraking komen tijdens hun basisschooltijd hebben een positievere houding ten opzichte van natuur en milieu. Educatie vergroot de kennis en vaardigheden die nodig zijn om te weten hoe we om moeten gaan met ingewikkelde vraagstukken als luchtkwaliteit, energie en natuurbeheer.â

De afdeling NME heeft op basis van een inventarisatie van landelijke ontwikkelingen en gesprekken met lokale onderwijsinstellingen en vertegenwoordigers van het basisonderwijs het plan ontwikkeld en sluit daarmee aan bij actuele ontwikkelingen en behoeften uit het veld.

In het plan staat onder meer hoe het aanbod van natuur- en milieueducatie op de themaâs afval, water, groen, energie, klimaat en boerderij eruit ziet.

Voor elk onderwijsniveau zijn excursies en zelf uit te voeren korte lessen met materiaalpakketten beschikbaar. Daarnaast vormt belevingsonderwijs nadrukkelijk een onderdeel van het aanbod.

Ook de activiteiten van andere aanbieders van natuur- en milieueducatie, zoals Staatsbosbeheer en IVN, zijn opgenomen. Verder worden jaarlijks vijftien scholen bezocht om de individuele ondersteuningsbehoefte in kaart te brengen en een goed advies te geven voor de invulling van het natuuronderwijs.

Het Bezoekerscentrum Wolfslaar, dat onderdeel uitmaakt van de afdeling NME, levert aan alle 62 basisscholen in Breda lespakketten, lesmethoden en inhoud voor projectweken in het kader van natuur- en milieueducatie. De Bredase scholen maken jaarlijks daarvan veelvuldig gebruik.

Breda, 28 april 2010