Veegdienst Den Haag mag staken

28/04/2010 16:25

ABVAKABO FNV

De straatvegers in Den Haag mogen staken op 28, 29 en 30 april. Het kort geding dat de gemeente Den Haag had aangespannen is door de voorzieningenrechter afgewezen.

De rechter oordeelt daarmee dat de veiligheid en volksgezondheid niet in gevaar zijn. Hoewel de motivering van de rechter volgende week komt, wijst de voorzieningenrechter het verbod van de gemeente Den Haag zonder voorbehoud van de hand. Hiermee krijgen Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak volledig gelijk en kunnen we middels de staking onze eis voor koopkrachtbehoud en werkzekerheid van de ambtenaren kracht bijzetten. Het is heel belangrijk dat de staking niet is verboden, omdat de andere middelen die de vakbonden en hun leden tot nu toe hebben ingezet niet tot resultaat hebben geleid.

De gemeente Amsterdam verloor afgelopen vrijdag al een kort geding om een staking van de reinigingsdienst op 30 april te verbieden. In navolging van die uitspraak hebben de bonden en medewerkers van de reiniging besloten om na Koninginnedag 24 uur in actie te komen en op 6 mei nog een week.

Dat de stakingen effect hebben, blijkt uit het feit dat de VNG de vakbonden voor nader overleg heeft uitgenodigd. De bonden hebben aangegeven dat de VNG bereid moet zijn om afspraken te maken in de lijn van het Sociaal Akkoord. De VNG laat uiterlijk volgende week weten of de bonden worden uitgenodigd voor overleg.