Politiebond ACP

28 april 2010

Demonstratie ambtenaren voor betere CAO

Ongeveer vier- tot vijfhonderd ambtenaren hebben vandaag tijdelijk hun werk neergelegd. Zij kwamen in het centrum van Den Haag bijeen om te demonstreren voor een betere CAO. Onder hen ook vele toezichthouders en handhavers uit Utrecht.

Ongeveer vier- tot vijfhonderd ambtenaren, onder wie ook toezichthouders en handhavers uit Utrecht, hebben vandaag in Den Haag gedemonstreerd voor een betere CAO.

De groep collega's is het zat. Net als de brandweerlieden en vele andere collega's werkzaam binnen de veiligheid in het publieke domein. Departementen en burgemeesters van de grote steden hebben het vaak over het belang van veiligheid op straat, het veiligheidsgevoel van burgers en de noodzaak van handhaving. Waar de beleidsmakers aan voorbij lijken te gaan, is dat handhaving van de veiligheid mogelijk wordt gemaakt door hardwerkende mensen. En die voelen zich tekort gedaan.

Symbolische doodskist
De stoet van handhavers, toezichthouders en brandweerlieden voerde vanochtend eerst naar het hoofdkantoor van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Deze vereniging onderhandelt namens de gemeenten over een nieuwe CAO. De demonstranten hielden bij het kantoor van de VNG een minuut stilte rondom een doodskist met het opschrift `RIP CAO 1-6-2009', waarna ze rustig verder liepen. De demonstratie eindigde met het aanbieden van een petitie aan Jozias van Aartsen, burgemeester en korpsbeheerder van Den Haag.

Agressie en geweld
Na nog een bijeenkomst over agressie en geweld binnen het werk vertrokken de collega's uit Utrecht huiswaarts. Nog altijd gemotiveerd om hun werk te doen, maar mocht dat nodig zijn ook bereid tot vervolgacties.

---