Gedeputeerde Lily Jacobs onthult 'Brabant voor Techniek'

28/04/2010 17:35

Bureau & Zo

Gisteren, op woensdag 28 april, heeft gedeputeerde Lily Jacobs een provinciaal techniekinitiatief onthuld: Brabant voor Techniek. Dit nieuwe label vertegenwoordigt de 5 techniekplatforms in de provincie, die samen de schouders zetten onder 'techniek op school'. In samenwerking met de provincie Noord-Brabant, Fontys Hogescholen, TU Eindhoven en Avans Hogeschool, sturen de platforms vandaag gezamenlijk aan op inspiratie voor en door leerkrachten. Op het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch werd het nieuwe label onthuld in aanwezigheid van leerkrachten uit het basis- en voortgezet onderwijs in Brabant. Een mooie afsluiting van het congres LeerKracht in Techniek.

Techniekpromotie is van groot belang voor de provincie Noord-Brabant. Dit is dé techniekregio van het land. Ondanks de crisis zal het tekort aan technisch (wetenschappelijk) personeel niet verdwijnen. Sterker nog: door de vergrijzing van het huidige personeel ontstaat er een grote vervangingsvraag. Er is een mismatch die leidt tot een grotere vraag naar hoger opgeleide technici. Om de werkgelegenheid op te vangen, is techniekpromotie in het huidige basis- en voortgezet onderwijs cruciaal. Als kinderen voor hun 10e kennismaken met techniek dan is de kans veel groter dat ze voor een technische opleiding kiezen.

Startsein techniekwedstrijd

Het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch stond bol van de energie en enthousiaste reacties van bezoekers. Gedeputeerde Lily Jacobs was zelf ook zeer tevreden. Tijdens haar speech benadrukte ze de noodzaak om samen in actie komen om techniekpromotie naar een hoger plan te tillen.

Naast presentaties van succesvol lopende projecten, zoals de FIRST(R) LEGO(R) League, interactieve workshops en lezingen, kregen de leerkrachten een heldere opdracht van de gedeputeerde: "Laat ons de komende maand weten hoe wij u geïnspireerd hebben en ga aan de slag in uw eigen klas. Welke techniekactiviteiten gaat u ondernemen?" De klas die het meeste enthousiasme aan de dag legt, wint een excursie met techniek in de hoofdrol. Ook heeft Lily Jacobs beloofd persoonlijk langs te gaan bij de winnaars van deze echte techniekwedstrijd!

Kortom: een dag vol inspiratie, enthousiasme en actie. Techniekpromotie in het onderwijs is nog sterker op de kaart gezet!

Kijk voor meer informatie over Brabant in Techniek op de website: www.brabantvoortechniek.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.brabantvoortechniek.nl