Rijksvoorlichtingsdienst

Rieke Samson leidt onderzoekscommissie seksueel misbruik

Rieke Samson-Geerlings gaat als voorzitter van de onderzoekscommissie het onderzoek leiden naar signalen van (seksueel) misbruik van kinderen die onder verantwoordelijkheid van de overheid in instellingen zijn geplaatst.

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) hebben dit vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Rieke Samson-Geerlings heeft in december 2009 afscheid genomen als procureur-generaal. Zij werkte voor het Openbaar Ministerie sinds 1984. Binnen het college van procureurs-generaal was zij verantwoordelijk voor de jeugdportefeuille.

De onderzoekscommissie zal onderzoeken of destijds signalen van vermeend misbruik bekend waren bij overheidsinstanties en zo ja hoe de overheidsinstantie is omgegaan met dergelijke signalen. Voorts zal een inventarisatie worden gemaakt van het de huidige mechanismen voor signalering van misbruik van kinderen.

Rouvoet en Hirsch Ballin overleggen met commissievoorzitter Samson over de nadere invulling van de onderzoeksopdracht en over de namen van de overige commissieleden.